Heurekan spektriseinä loistaa entistä kirkkaammin

Heurekan spektriseinä on salaisuus, joka avautuu ohikulkijoille vain tietystä kulmasta tarkasteltuna. Viime kuukausina seinä on läpikäynyt perusteellisen remontin.

Vantaan Tikkurilassa pääradan ja Keravanjoen risteyskohdassa sijaitseva Heureka on Suomen suosituimpia vapaa-ajankohteita, jossa käy noin 280 000 vierailijaa vuodessa. Vuonna 1989 avatussa tiedekeskuksessa tutustutaan tieteeseen ja teknologiaan itse tehden ja kokeillen.

Vuoden 2014 lopulla Tiedekeskus Heureka ilmoitti laajennuksesta, jonka on määrä valmistua vuoteen 2017 mennessä. – Spektriseinä ei kuulu laajennushankkeeseen ja sen välittömässä yhteydessä olevaan peruskorjaukseen. Se on osa talon peruskorjausohjelmaa, joka etenee rakennuksen eri osissa PTS:n ja vuosittaisten korjaussuunnitelmien mukaan, kertoo Heurekan kiinteistöpäällikkö Ulla Kortelainen.

Värit spektrin aallonpituuksista

Heurekan julkisivussa radan puolella on lasiseinä, jonka teräsrakenteet kertovat näkyvän valon systemaattisesta jakamisesta eri väreiksi. Rakenteet jaksottavat 100 metrin pituisen julkisivun 31 tasaväliseen osaan, joita vastaavat spektrin värit perustuvat Tikkurila Oyj:n laboratoriossa aikoinaan tehtyihin analyyseihin ja niiden perustella luotuihin erikoissävyihin.

Alun perin teräkset oli maalattu liuoteohenteisella Readur-polyuretaanimaalilla (nykyään Temadur), mutta nyt päädyttiin valitsemaan vesiohenteinen vaihtoehto Fontedur. Vesiohenteiset tuotteet sävytetään eri sävytyspastoilla ja -koneilla kuin liuoteohenteiset tuotteet, ja niinpä Tikkurila Color Service laski väreille uudet kaavat.

Kuntotarkastus paljasti puutteita

Tikkurilan teknisen palvelun päällikkö Juha Kilpinen tarkasti Heurekan spektriseinän teräsrakenteiden maalausten kunnon vuonna 2011.

– Silmämääräisesti tarkasteltuna pintamaali oli kulunut monesta kohdasta kokonaan pois, ja se oli myös osittain huonosti kiinni. Teräsrakenne oli alkanut monin paikoin ruostua lähinnä erilaisissa liitoskohdissa.

Rakenteiden kunnostamiseen valittiin suositelluista vaihtoehdoista uusintamaalaus maalaamossa hallituissa olosuhteissa sen sijaan, että olisi korjattu seinä paikan päällä. Runkorakenne on koottu pulttiliitoksin, ja se koostuu profiilimaisista ja putkimaisista komponenteista, joten seinän purkaminen ja pintakäsittely maalaamossa saattaisi olla edullisin ja lopputuloksen kannalta paras vaihtoehto. Samalla voitaisiin korjata rakenteen korroosiota aiheuttavia osia.

Purku ja uudelleenasennus

Heurekan spektriseinän peruskorjauksessa pääurakoitsijana toimi NCC Rakennus Oy ja sen aliurakoitsijana Teräsnyrkki Steel Oy.

Teräsrunko purettiin kokonaan, ja osat siirrettiin Teräsnyrkin konepajalle Vantaan Hakkilaan. Koska vanhat ”pystypilarit” todettiin vaikeiksi korjata suurien muodonmuutosten vuoksi, ne uusittiin täysin. Samoin pilareiden väleissä olevat vetotangot korvattiin uusilla. Uudet pystypilarit valmistettiin noin viiden kappaleen erissä siinä järjestyksessä kuin takaisinasennus tehtiin. Teräsnyrkin vastuulle kuului myös lasien purku ja uudelleenasennus.   

Teräsrakenteiden uusintamaalaus

Pystypilarit maalattiin kiiltävällä Fontedur-polyuretaanipintamaalilla useammassa erässä 31 eri sävyyn ja lasituksen taustaputket puolikiiltävällä harmaalla Temadurilla kaikki kerrallaan.

Maalaustyö tehtiin märkämaalauksena, eikä mitään erillistä kuivausmenetelmää käytetty. Koska Teräsnyrkin konepajalla ei ollut juuri aikaisempaa kokemusta vesiohenteisista maaleista, kuivumisnopeutta tutkittiin ennen pintakäsittelyjä. Kuivumisajoissa noudatettiin valmistajan ohjeita, ja kuivausajat tarkastettiin maalaamon lämpötilan mukaisiksi, jolloin ongelmia ei syntynyt.

Ennen pintakäsittelyä teräsosat pestiin ja puhdistettiin esikäsittelyasteeseen Sa2½. Maalaus tehtiin alla kuvatulla järjestelmällä, jonka odotettu kestoikä on yli 15 vuotta rasitusluokassa C3 (SFS-EN ISO 12944-2).


Temazinc 9960 µm
Fontecoat EP 50 Beige80 µm
Fontedur HB 8060 µm
Yhteensä200 µm


Teksti: Arja Schadewitz
Kuvat: Aki Schadewitz