Värikartat ulkomaalaukseen


Värin valinta värikartasta

Väri on suhteessa ympäristöönsä ja sen erottamaton osa. Siksi on tärkeää, että väriä tarkastellaan siinä valaistuksessa, johon se tulee. Väri on koko ajan suhteessa ympäröivään maailmaan – sen valaistukseen ja muihin värillisiin pintoihin. Valo- ja varjoalueiden vaihtelu muuttaa värihavaintoa jatkuvasti. Myös pinnan karheus tai sileys vaikuttaa värihavaintoon.

Tikkurilan värikartat tehdään värikarttamaalilla

Värikartan värimallit ovat yleensä puolihimmeitä. Värikartan valmistuksessa standardina pidetään värikarttamaaliin sävytysjärjestelmällä sävytettyä väriä. Kun väristandardin ja värikartan valmistuksessa on käytetty samaa sävytysjärjestelmää, esim. Symphony-pastoja, värikartan värimalli on niin lähellä valmiin maalatun pinnan väriä kuin tällä hetkellä on teknisesti mahdollista. Tikkurilan värilaboratoriossa värit hyväksytään aina tarkastelemalla niitä päivänvalolähteen D65 alla standardoiduissa olosuhteissa.

Ulkomaalaukseen omat värikartat

Värikarttoja on olemassa sekä sisämaalaukseen että ulkomaalaukseen. Ulkovärikarttojen kokoelmissa on otettu huomioon värin kesto ja pysyvyys ilmastorasituksessa, kulttuuriset makumieltymykset sekä sävytyspastajärjestelmien soveltuvuus erilaisille sideainetyypeille. Siksi suosittelemme, että ulkoväriä valittaessa käytetään aina ulkovärikarttoja.

Sisävärien kirjo on huomattavasti laajempi kuin ulkovärien. Sisämaalauksessa ilmastorasitusta ei ole, ja pigmenttivalikoima on tällöin suurempi. Sisämaaleissa käytettävät sideaineet ovat kaikki jokseenkin samantyyppisiä, joten myös kemiallisia rajoituksia on vähemmän kuin ulkomaaleissa.

Huomioi valaistus

Ulkomaalien väriä valittaessa värimallia tulee tarkastella luonnonvalossa ulkona ja pystysuorassa. Suositeltavaa on maalata neliön kokoinen koealue. Ulkona värimalli näyttää usein vaaleammalta ja sinisemmältä kuin sisätiloissa. Värikartan valkoista taustaa vasten varsinkin ulkoväri näyttää huomattavasti tummemmalta kuin oikeassa ympäristössään.

Myös vuoden- ja vuorokaudenaika vaikuttavat väriaistimukseen, joten illan hämyssä ja aamun kirkkaassa valossa julkisivu näyttää tyystin erilaiselta. Toisaalta taas talven mustavalkoisuus tai kesän vehreys saattavat muuttaa väriaistimusta suurestikin.


HUOM!

Näytöllä esitettävät värit on saatu aikaan sähköisesti. Ne eivät korvaa aitoja värimalleja, sillä värin kokemiseen vaikuttavat mm. materiaalin pinta ja kiilto sekä valaistus. Valitse aina lopullinen väri kaupan värikartoista siinä ympäristössä ja niissä olosuhteissa, joihin väri valitaan. Monitori toimii värillisen valon lähteenä, värilastu (maali seinässä) valon värillisenä heijastajana.Värikartat ulkomaalaukseenSuomen suosituimmat puutalovärit - UUTUUS
Tikkurila_Suomen_suosituimmat_puutalovärit

Tikkurila on tuonut suojaa ja kauneutta suomalaisiin koteihin jo yli 150 vuotta. Näiden vuosikymmenten aikana meille on kertynyt valtava määrä puupinnan suojaamiseen ja väreihin liittyvää tietoa. Tämän Suomen suosituimmat puutalovärit -oppaan avulla jaamme tietojamme myös Sinulle, sillä meille on kunnia-asia pitää huolta Suomesta ja suomalaisista puutaloista.

Suomen suosituimmat puutalovärit -opas