Värivalinnat muokkaavat tilaa

Värivalinnat muokkaavat tilaa

Voimakkailla ja lämpimillä väreillä saadaan aikaan intensiivinen tunnelma. Kiiltäväpintaisella maalilla väreihin saadaan vielä lisää dynaamisuutta. Voimakkaita lämpimiä värejä käytettäessä täytyy kuitenkin muistaa jättää tilaa myös vaaleille ja neutraaleille väreille, jotta tunnelmasta ei tule liian hyökkäävä. Monesti esimerkiksi ripaus mustaa ja valkoista tuo tilaan tarvittavan tummuus- ja vaaleuskontrastin.

Värien valinnalla voidaan vaikuttaa olennaisesti myös tilan kokoon, muotoon ja mittasuhteisiin. Lämpimät värit tuntuvat liikkuvan kohti katsojaa. Punainen on väreistä energisin, aktiivisin ja esille nousevin, ja tästä syystä se usein mielletäänkin myös voimakkaimmaksi.

Lämpimien sävyjen kohti tulevaa ominaisuutta voi hyödyntää tilassa esimerkiksi silloin, kun pitkänomainen ja kapea huone halutaan saada näyttämään symmetrisemmältä. Tällöin huoneen päätyseinät tai toinen niistä voidaan maalata esimerkiksi punaisella, jotta huone tuntuisi hiukan lyhyemmältä.

Vaakaraidat päätyseinässä leventävät kapeaa huonetta, ja pystyraidat saavat matalan huoneen näyttämään korkeammalta. Pitkä käytävä näyttää lyhyemmältä, kun pitkät vaakasuorat pinnat katkaistaan tai jaksotetaan esim. vaaleilla erivärisillä alueilla tai kuvioilla.

Vaaleat ja viileät värit saavat tilan tuntumaan suuremmalta. Kylmät värit, kuten sininen ja turkoosi, etääntyvät katsojasta, avartavat tilaa ja vaikuttavat rauhoittavasti. Jos tilaan valitaan tummia, kirkkaita ja lämpimiä värejä tai suuria kuvioita, tila vaikuttaa pienemmältä. Korkean huoneen saa näyttämään matalammalta maalaamalla katon tummaksi ja seinät vaaleiksi.