Väri on aistihavainto

väri on astihavainto

Väreillä on vaikutusta

Värien vaikutus on todistettu tieteellisesti: värit vaikuttavat meihin niin psyykkisesti kuin fyysisestikin. Väreillä on selvä vaikutus mielialaamme sekä lämpötilan ja etäisyyden kokemiseen. Värin hahmottaminen on aistikokemus ja siksi hyvinkin henkilökohtainen. Tästä syystä näemme ja koemme värit eri tavalla.

Aistiessamme värejä aivoissamme tapahtuu joukko rinnakkaisia reaktioita ja mielleyhtymiä. Reaktiot voivat olla hyvinkin erilaisia eri ihmisillä. Jopa lapsuuden kokemukset voivat vaikuttaa alitajuisesti väriaistimukseemme. Väreillä on voimakas symbolinen ja kulttuurillinen vaikutus.

Luontevimmalta sisätilassa tuntuu silloin, kun lattia on tilan tummin elementti ja muut värit vaalenevat kattoa kohti. Tällöin ihminen tuntee olonsa hyväksi ja turvalliseksi - tumma lattia muistuttaa meitä vankasta maankamarasta, jolla voi seistä tukevasti. Vaalea katto mielletään avaran ja ilmavan oloiseksi niin kuin oikea taivas. Seinät puolestaan luovat ihmisen ympärille turvallisuudentunnetta, kun ne ovat väriensä puolesta selkeästi havaittavissa.

Värien valinnan abc_kukat

Kun tuntee tilaan ja väreihin liittyvät perusasiat, niitä voi hyödyntää myös käänteisesti. Eli jos esimerkiksi halutaan saada huoneen tunnelmasta ilmava, kevyt ja avara, koko tila voi olla valkoinen.

Kun katto, seinät ja lattia maalataan valkoiseksi, huonekalut korostuvat ja tilan ääriviivat katoavat. Tunnelmasta tulee irtonainen, epätodellinen ja leijuva. Tietynlaisella valaistuksella voidaan vielä korostaa aineetonta tilavaikutelmaa.