Rauhallinenkin tila kaipaa kontrasteja

Rauhallinenkin tila kaipaa kontrastia

Rauhallinen ja hillitty tunnelma syntyy vaaleista ja murretuista luonnonläheisistä väreistä, jotka saavat tilan näyttämään tyyneltä ja avoimelta. Himmeäpintainen maali tukee seesteistä vaikutelmaa. Neutraalit ja luonnonläheiset sävyt ovat hyviä taustavärejä ja siksi oiva valinta seinäväriksi, kun pääpaino halutaan asettaa esimerkiksi näyttäville huonekaluille tai kodin tekstiileille.

Hillityssäkin tilassa tulisi kuitenkin aina olla selkeitä tummuus- ja vaaleuseroja, jotta se ei tuntuisi tylsältä tai lattealta. Tummuus- ja vaaleuserot synnyttävät harmoniaa luovan kontrastin, ja sen avulla myös neutraaleilla väreillä ja luonnonmateriaaleilla voidaan saada aikaan hyvinkin toimiva ja kiinnostava värimaailma.

Mustavalkoinen sisustus on selkein esimerkki toimivasta tummuus-vaaleuskontrastista: vaikka tilassa ei muita värejä olisikaan, kontrasti toimii. Hyvä keino tarkastaa toimivatko tilan värien tummuus- ja vaaleuskontrastit on yksinkertaisesti ottaa mustavalkoinen kuva tilasta. Jos tila on kuvassa yhä selkeä ja helposti ymmärrettävissä, tilan kontrastit toimivat.