Näin valitset värit sisäseiniin

Näin valitset värit sisäseiniin

Valon laatu ja määrä sekä pinnan kiilto vaikuttavat suuresti värin kokemiseen. Oikean seinävärin valinta pienistä värimalleista on hankalaa, koska värihavaintoon vaikuttavat myös värillisen pinnan koko ja maalityypin laatu. Myös värien keskinäinen vuorovaikutus saattaa muuttaa värihavaintoa, joskus dramaattisestikin. Usein käy niin, että värikartan pieni värimalli ei vastaakaan lopputulosta halutulla tavalla. Tämä ilmiö johtuu siitä, että havaittu väri on aina erilainen kuin varsinainen värimalli. On olemassa joukko perusasioita, jotka kannattaa ottaa huomioon sisäseinien väriä valittaessa.

Valo tekee värin

Valonlähteiden erilaiset vaikutukset väriin kannattaa pitää mielessä, kun valitaan sopivaa väriä sisätiloihin. Sisätilojen värisuunnittelu on jokseenkin hankalaa, ellei tiedä kohteen valaistusolosuhteita, sillä valon laatu ja määrä vaikuttavat oleellisesti värin kokemiseen. Sisätilojen väripinnat heijastavat väristä vain niitä spektrin aallonpituuksia, joita käytössä oleva valonlähde sisältää.
 
Värit sisäseiniin 01 Värit sisäseiniin 02
Sininen väri on kauneimmillaan luonnonvalossa, sillä hehkulampun kellertävä valo ei toista sinisiä aallonpituuksia.


Nykyisistä valonlähteistä halogeenivalo on ainut, joka toistaa hyvin luonnollisena kaikki aallonpituudet olematta päivänvalon tapaan liian sinistä. Vielä tänä päivänä valtaosa sisätilojen valonlähteistä on hehkulamppuja. Hehkulampun valo on hyvin keltaista, ja siksi koemme siniseen vivahtavat värit keltavoittoisessa valossa tunkkaisina, jopa likaisina ja tylsinä. Sinisävyiset seinät saattavat vihertää. Keltaiset, keltaoranssit ja punertavat värit taas näyttävät usein hyviltä hehkulampun valossa.

Pienloistelamput ovat yleistyneet viime aikoina vähäisen energiankulutuksensa takia. Niukka energiankulutus on etu, mutta värintoiston kannalta pienloistelamput ovat mahdottomia. Pienloistelampun spektrijakauma on epätasainen, jolloin väripinnasta saattaa pompata esiin aivan outo sävy, jota ei esimerkiksi päivänvalossa ole havaittu. Loisteputken valon spektrijakautuma vaihtelee, parhaimpia värien toistoltaan ovat sellaiset, jotka jäljittelevät päivänvaloa. Valonlähteiden erilaisen spektrijakautuman vuoksi on todella tärkeää tarkastella värejä siinä valaistuksessa, johon kyseinen väri tulee.

Tilaan lankeava päivänvalo muuttaa väritilannetta huomattavasti. Ulkoa tuleva valo on hieman sinistä. Sinivoittoinen valo kylmentää värejä. Keltaiset ja punaiseen vivahtavat värit saavat hiukan kylmemmän, sinertävämmän vivahteen. Siniset, sinivihreät ja vihertävät saattavat näyttää jo liian kalseilta, varsinkin pohjoisen ja idän puoleisissa tiloissa. Valo ja varjo luovat mielenkiintoisia vaihteluita väripintaan, ja siksi kannattaakin tarkastella värimallia sekä valoisalla että varjoisalla seinällä. Katso kuvasarja

Kiilto ja maalityyppi vaikuttavat värihavaintoon

Mitä kiiltävämpi pinta, sen syvempi ja kirkkaampi on värikokemuksemme. Maalipinnan huokoisuus vaikuttaa suuresti värin kokemiseen. Kun vertaamme samanväristä täyskiiltävää ja täyshimmeää maalipintaa keskenään, voimme helposti erottaa tummemman ja vaaleamman. Ilmiö johtuu siitä, että tasaisesta ja kiinteästä pinnasta valo heijastuu jokseenkin yhdensuuntaisesti silmiimme, ja tällöin koemme värin syvempänä ja tummempana. Huokoisesta pinnasta säteet hajautuvat eri suuntiin ja luovat vaikutelman vaaleammasta pinnasta. Tätä ilmiötä voi myös käyttää hyväksi värisuunnitelmaa tehtäessä.

Myös maalin sideaine vaikuttaa värien kokemiseen. Akrylaattimaalissa värit toistuvat hieman sinertävämpinä kuin esimerkiksi alkydimaalissa, jossa voimme havaita kellertävämmän vivahteen. Materiaalin tuntu vaihtelee suuresti maalityypeittäin, joten värihavainto on hyvin riippuvainen maalimateriaalista sekä maalatun pinnan rakenteesta. Voimakkaasti strukturoitu pinta saa aikaan tummemman värivaikutelman, koska pinnassa on varjoja karhean pintarakenteen vuoksi.

Värit sisäseiniin 03
Maalatun pinnan rakenne vaikuttaa värihavaintoon: karkea pintarakenne saa värin näyttämään tummemmalta.


Mallipala ei anna koko kuvaa värin luonteesta

Kun värin valinta perustuu pienten värikartan mallipalojen vertailuun, voidaan tehdä suuriakin erehdyksiä. Värikartan mallit ovat usein paperinvalkoisella pohjalla. Tämän vuoksi vaaleatkin värit näyttävät suhteellisen värikkäiltä. Esimerkiksi useimmat Tikkurila Symphony värikartan F-rivin värit ovat luonteeltaan sävyllisiä valkoisia, vaikka värikartassa ne näyttävätkin jo melko värillisiltä. Huoneessa emme näe vertailukohtaa paperinvalkoiseen, vaan ainoastaan valkoisen katon raja paljastaa meille hieman värillisen seinän. Vaaleat värit näyttävät luonnossa vieläkin vaaleammilta Värikartan voimakas ja puhdas väri saa vielä lisää voimaa ja puhtautta suurella pinnalla.

Keltainen ja oranssi ovat usein kompastuskiviä. Kun valitaan värikartasta keltainen tai oranssi seinäväri, kannattaa mielivärin sijaan valita hitusen vaaleampi väri. Usein on paikallaan hakea valitusta väristä vieläkin harmahtavampi ja vaaleampi versio. Tikkurila Symphony -värikartan rivit N-Y ovat käyttökelpoisia, eikä pahoja yllätyksiä pitäisi tulla.

Seinään maalatulla värimallilla paras tulos

Värien keskinäiset suhteet on syytä ottaa huomioon värivalintoja tehdessä. Kirkkaanväriset pinnat verhoilukankaissa, matoissa tai verhoissa saattavat heijastaen värjätä valoa ei-toivottuun suuntaan ja vaikuttaa siten seinävärin havainnoimiseen. Vierekkäiset, toisiinsa rajautuvat värilliset pinnat vaikuttavat toisiinsa joskus dramaattisestikin. Esimerkiksi neutraali harmaa listaväri yhdistettynä vihreään seinäväriin saattaa  näyttää hieman punertavalta. Neutraalit värit yhdistettynä voimakkaisiin väreihin pyrkivät kääntymään vastavärinsä suuntaan. Vaaleat värit näyttävät vieläkin vaaleammilta yhdistettynä tummaan väriin ja päinvastoin. Siksi on tärkeää vertailla värimalleja myös suhteessa toisiinsa.

Väriä valittaessa värimalleja tarkastellaan usein työpöydällä vaakatasossa. Kuitenkin lopullinen seinäväri tulee pystypinnalle. Vaakatasossa pintaan lankeaa enemmän valoa kuin pystypinnalle, jolloin saatetaan vahingossa valita turhan voimakas väri. Värimalleja kannattaa vertailla pystypinnalla, sillä siten voidaan valita oikea vaaleusaste seiniin. Kun halutaan varmistua täydellisestä lopputuloksesta, on viisainta maalata reilunkokoiset värimallit sekä valo- että varjoseinälle ennen lopullista päätöstä ja maalaustyöhön ryhtymistä.

Värit sisäseiniin hehkulamppu
Värit sisäseiniin loisteputki
Värit sisäseiniin päivänvalo

Valon vaikutus värin kokemiseen saattaa vaihdella huomattavasti valonlähteestä riippuen.


Teksti: Marika Raike
Kuvat: Pekka Vainonen ja Martti Järvi