VÄRIASIANTUNTIJAN VINKIT

Näin löydät täydellisen valkoisen

Paperi, höyry, talvi, kalkki, kalla. Sen oikean valkoisen sävyn valintaan voi kulua lukemattomia tunteja. Tikkurilan designpäällikkö ja värivirtuoosi Marika Raike tietää, miten sen oikean löytää.

3 valkoista joista valita: viileä, lämmin ja neutraaliValitse valkoisen sävy tilan tunnelman mukaan

Suomalainen mieltymys valkoiseen juontaa juurensa funktionalismin perinteeseen. Pohjoisen luonnon vaaleat värit ja seesteinen, valkoinen taivaan väri toistuu suomalaisten sisustuksessa vuosi toisensa jälkeen. Valkoisen himolle ei näy loppua.

Valkoinen on monipuolinen väri, sillä yksistään Tikkurilan Tunne väri -kartasta löytyy 25 erilaista valkoisen sävyjä. Useat vaihtoehdot saattavat saada pään pyörälle.

– Se mikä toimii yhdellä, näyttää kalsealta toisella. Tärkeintä on pitää mielessä tila, jota on maalaamassa.

Vinkki! Valmissävy Tikkurilan Valkoinen on lämmin, neutraali valkoinen, joka sopii hyvin yleisvalkoiseksi valmiiksi maalattujen listojen, ovien ja puulattioiden kanssa.


Kolme vinkkiä, joiden avulla sopiva valkoisen sävy löytyy ilman päänvaivaa.

1.    Luo tunnelma

Mieti millaisen tunnelman haluat huoneeseen luoda. Onko tarkoituksenasi luoda aurinkoinen ja lämmin tila, vai kenties raikas ja viileä? Valinta lämpimän ja viileän välillä rajaa vaihtoehtoja selkeästi ja luo selkeät raamit sävyvaihtoehdoille.

2.    Seuraa valoa

Millainen valo huoneessa on, mihin sen ikkunat ovat? Pohjoisen ja idän suunnalta tuleva luonnonvalo on aina sinisävytteistä, lännestä ja etelästä säteilee lämmintä valoa. Keltaiseen tai beigeen taittavat valkoisen sävyt tasoittavat sinisävytteistä luonnonvaloa, kylmään taittavat valkoiset korostavat viileää valoa.

3.    Vertaa muihin materiaaleihin

Tarkastele värilastujen avulla, miltä sävy oikeasti näyttää maalattavassa tilassa. Vertaa varsinkin valmiiksi maalattuja listoja ja muita kiinteitä valkoisia elementtejä harkitsemaasi sävyyn. Valkoiset valmiskalusteet näyttävät helposti kellertävältä puhtaan valkoisten maalien rinnalla. Taitetut valkoiset sointuvat yleensä parhaiten yhteen valmiiksi maalattujen valkoisten elementtien kanssa.


Näin onnistut Tikkurilan Valkoisella