VÄRISUUNNITTELIJA VASTAA:

Miten löydän sen oikean harmaan?

Tuliko valittua liian sinertävä tai vihertävä harmaa? Tässä Tikkurilan värisuunnittelijan vinkit luottosävyn valintaan.

Miksi harmaan sävyn valinta on haastavaa?

Usein harmaan seinämaalin etsinnässä tavoitellaan neutraalia harmaata eli mahdollisimman puhdasta harmaan sävyä. Ei ole kuitenkaan olemassa yhtä yleiskäyttöistä sävyä, joka näyttäisi kaikissa olosuhteissa neutraalilta tai sävyttömältä.

Havaitsemme erityisesti harmaassa värissä herkästi muut vivahteet. Tyypillisesti hiukan siniseen taittavia harmaan sävyjä pidetään neutraaleina, mutta isoilla pinnoilla niiden sinisyys korostuu ja seinät alkavat helposti näyttää siniharmailta. Harmaassa voidaan erottaa myös esimerkiksi vihreitä, ruskeita ja punertavia vivahteita.

Ennen värin valintaa

Ennen seinien värin valintaa kannattaa huomioida huoneen seinä- ja lattialistojen, ovien ja kalusteiden sävyt. Listat ja ovet on yleensä teollisesti maalattu lämpimällä valkoisen sävyllä, "listavalkoisella" tai "rakennusteollisuuden valkoisella" (sävy TVT 255L).

Seinien sävy siis sointuu yleensä listojen ja ovien valkoiseen sävyyn, kun maalin sävyksi valitaan lämpimpi harmaa. Listat ja ovet voi toki myös maalata uudestaan ja tällöin voit valita juuri haluamasi sävyn myös seinään.

Tilasi sävyjen lisäksi valaistus on oleellinen tekijä värin valinnassa. Jos valon sävy on lämmin, suosittelemme lämpimiä harmaan sävyjä. Jos valo on neutraalimpi, maalin harmaa sävy kannattaa valita myös kylmemmäksi.

Tikkurila on julkaissut juuri Deco Grey -värikartan, jossa on 94 hurmaavaa harmaata. Sen neutraalien ja sävyllisten harmaiden avulla saat luotua kotiisi entistäkin harmonisempia kokonaisuuksia sisälle ja ulos.

Värisuunnittelijan sävysuosikit


Ruskeaan vivahtava harmaa: Deco Grey -värikartassa kaunis, lämmin harmaa on esimerkiksi 1909. Jos kaipaat tummempaa väriä, kokeile 1925-sävyä.


Vihreään vivahtava harmaa: harmoninen, vihreään vivahtava harmaa on muun muassa Deco Grey -värikartan sävy 1923. 1932 on myös toimiva, tummempi harmaa.


Siniseen taittava harmaa: Kuulas, kylmempi harmaa on esimerkiksi sävy 1937 ja 1967 Deco Grey -värikartassa.
Sävyn valinnan jälkeen

Kun olet valinnut suosikkiharmaasi, ota kaupasta mukaan kätevä Deco Grey -värikartta. Koemaalauksen avulla varmistat, että valitsemasi harmaan sävy on haluamasi.

Harmaan värin testaaminen ja koemaalauksen tekeminen on äärimmäisen tärkeää. Näin nähdään, miten esimerkiksi valaistus, seinän pintamateriaali, tilan muut värit ja elementit vaikuttavat valittuun väriin. Väriä täytyy aina tarkastella osana kokonaisuutta.

Oikeaa, omaan kotiin sopivaa harmaata kannattaa lähteä etsimään vertailemalla eri sävyjä rinnakkain, jotta nähdään mikä toimii kyseisessä kokonaisuudessa.