Sisämaalaus


Maalaus

Sablonimaalaus


Symmetrisesti toistuvan kuvion maalaaminen

Sabloni ohje 01Jotta kuvio saadaan jatkumaan tasavälein eteenpäin, merkitse sabloniin kohdistuspisteet. Mittaa kohdistuspisteiden väli ja merkitse pisteet hennosti lyijykynällä seinään samoihin kohtiin. Siirrä sablonia seinällä eteenpäin asettamalla sablonin merkit kohdakkain seinään merkitsemiesi kohdistuspisteiden kanssa. Jos teet jatkuvaa vaaka- tai pystysuoraa kuviota, voit käyttää apuna mittaa ja vatupassia.


Voit myös piirtää osan jatkuvasta kuviosta sablonikalvolle vedenpitävällä tussilla, niin että voit helposti kohdistaa sen seuraavaan paikkaan piirrosten avulla.

Tee koemaalaus

Ennen kuin alat kuvioida seinää, kokeile maalausta esimerkiksi pahville tai paperille. Sablonimaalauksessa kannattaa käyttää maalia niukasti, näin maali ei leviä sablonin reunojen alle ja kuvion reunoista tulee siistit. Käytä maalaukseen sablonitöppäriä. Voit valmistaa töppärin itse vaahtomuovista pyöräyttämällä sen kiinni maalarinteipillä. Voit myös ostaa valmiin töppärin maalikaupasta.

Kuvion maalaus

Kiinnitä sabloni maalarinteipillä kaikista ulkoreunoista. Voit myös kiinnittää sablonin sabloniliimalla tai vastaavalla sprayliimalla, joka ei jätä jälkiä seinään. Näin varsinkin iso sabloni pysyy paremmin paikoillaan. Katso, ettei liimaa mene maalattavaan kohtaan seinässä.

Sabloni ohje 02Sabloni ohje 03


Käytä maalia mieluummin liian vähän kuin liian paljon. Aina kun otat lisää maalia sablonitöppäriin, töpöttele ylimääräinen maali pois esim. pahville niin, että töppäri tekee harsomaista kuviota. Jos maalia käytetään kerralla liikaa, se saattaa valua sablonin reunojen alle tehden kuviosta epäsiistin. Painele töppäriä kevyesti sablonikuvion sisällä. Työskentele varovasti ja rauhallisesti, jotta sablonikalvo ei irtoa seinäpinnasta. Voit toistaa käsittelyn, jos maalikerros näyttää liian ohuelta tai haluat lisätä toista väriä edellisen päälle. Ohut maalikerros kuivuu nopeasti, ja voit levittää toisen maalikerroksen muutaman
minuutin kuluttua ensimmäisen levityksestä.


Poista sabloni varovasti

Sabloni ohje 04Maalauksen jälkeen voit varovasti irrottaa sablonin ja siirtää sen seuraavan kohdistusmerkin mukaiseen kohtaan.
Puhdista sabloni usein

Sabloni ohje 05

Puhdista sabloni lämpimällä vedellä ja karhealla keittiösienellä tai -harjalla aika ajoin. Puhtaalla sablonilla saat kuvioon siistit rajat. Kuivaa sabloni paperipyyhkeellä ennen käyttöä. Sabloni on helppo puhdistaa maalaustyön jälkeen, kun maali ei ole kokonaan kuivunut. Jos maali on kuivunut eikä tahdo irrota sablonista, voit puhdistaa sen liottamalla sitä Tikkurilan Maalipesussa tai Pensselipesussa ja huuhdella vedellä. Myös vanha sabloniliima lähtee liottamalla sablonia ensin Pensselipesussa, jonka jälkeen sabloni puhdistetaan esim. karhunkielellä ja vedellä.


Vinkki
Työsi tehostuu huomattavasti, jos hankit samalla kertaa kaksi samanlaista sablonia. Voit jatkaa työtä tai puhdistaa toisen sablonin sillä aikaa kun edellinen kuvio kuivuu.

Elävyyttä kuvioon

Sabloni ohje 06

Jos haluat kuviosta elävämmän, voit käyttää useampaa väriä saman kuvion maalaamiseen. Voit maalata uudella värillä edellisen kuivuttua tai maalata märkää märälle, jolloin loppu-tulos on pehmeämpi. Syvyyttä ja eloa pinnoille luot myös yhdistämällä useita kuvioita ja värejä keskenään tai asettelemalla kuviot kerroksittain, osittain toistensa päälle.


Kiillolla leikkiminen

Sabloniefektejä ei luoda pelkästään värejä vaihtelemalla. Tehokas efekti voi syntyä myös saman värin eri kiiltoasteilla. Kuvioita voit tehdä esimerkiksi täyshimmeän Harmony-maalin päälle puolikiiltävällä Luja-maalilla. Voimakkaamman kontrastin saat käyttämällä Harmonylla maalatun seinäpinnan päällä sablonikuvioon pelkkää kiiltävää, väritöntä Kiva kalustelakkaa. Tuotteiden kiiltoeron tulee olla riittävän suuri, jotta kuviointi näkyy kunnolla. Myös valaistus, spottivalot tai ikkunasta tuleva luonnonvalo, korostaa kiiltoeroja.

Monia mahdollisuuksia

Sablonimaalaus tarjoaa monia mahdollisuuksia. Sablonilla voit kuvioida kokonaisen efektiseinän tai maalata boordin seinään. Asettele kuvioita vapaasti tai ryhdikkään symmetrisesti.

Ja muista: seinäpinnat eivät suinkaan ole ainoa kohde, jota voit elävöittää sablonimaalauksella. Maalaa mieleisiäsi kuvioita pöytään, oveen, postilaatikkoon... Muista valita sablonimaalaukseen kohteen kulutusta kestävä maali!