Muraalit kaunistavat 100-vuotiasta Suomea

Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi neljään eri kaupunkiin nousi suomalaisten taiteilijoiden muraalitaidetta piristämään katukuvaa. Omat katutaideteoksensa saivat Joensuu, Jyväskylä, Oulu ja Tikkurilan kotikaupunki Vantaa. Kuluttajat pääsivät osallistumaan muraalien ideointiin ja äänestämään esimerkiksi käytetyistä värisävyistä. 

Kesän ja alkusyksyn aikana valmistuneet muraalit ovat kaikki suomalaisten taiteilijoiden luomuksia niin suunnittelusta toteutukseen saakka. Joensuun muraalin on maalannut kuvataiteilija Katja Kouvalainen, Jyväskylässä siveltimeen tarttui Rauha Mäkilä, Oulun taideteos on Jukka Hakasen luomus ja Vantaalla Tommi Musturin käsialaa. 

Joensuun pastellisävyinen taideteos sisältää karjalaisia symboleja

Joensuun pastellisävyin maalatun muraalin sävypaletti valittiin Facebook-äänestyksellä. Taiteilija Katja Kouvalaisen luomuksesta voi poimia karjalaiskaupungille ominaisia piirteitä kaloista ruusuihin. Joensuulaistaiteilija tahtoo tuoda taiteen kaikkien saataville, sillä värit ja viihtyisä ympäristö vaikuttavat positiivisesti ihmisen hyvinvointiin.

Jyväskylän muraali ideoitiin lasten kanssa

Jyväskylän Vapaudenkadun bussinodottelijat ovat syyskuusta alkaen päässeet ihailemaan Rauha Mäkilän sympaattista August II -muraaliteosta, jonka inspiraationa on toiminut vierailu jyväskyläläiseen päiväkotiin ja ideointi yhdessä lasten kanssa. Mäkilän muu tuotanto on pohjautunut pitkälti nuoriso- ja populäärikulttuuriin.

Kirkkaat perusvärit piristävät Oulun keskustassa

Myös Oulun vilkkaalle Aleksanterinkadulle nousseen muraaliteoksen väreihin pääsi vaikuttamaan Facebookin kautta. Eräs Suomen tunnetuimmista muraalimaalareista, Jukka Hakanen, suunnitteli teoksen kaupungin tunnuseläimen kärpän ympärille. Muraalin värimaailmaksi valikoitui kirkkaat ja voimakkaat perussävyt. 

Vantaan muraalitaideteos syntyi laajan kokoonpanon yhteistyöllä

Vantaan muraali maalattiin Laurea-ammattikorkeakoulun Tikkurilan kampuksen seinään. Teoksen ideointiin osallistui noin 20 Laurea-ammattikorkeakoulun opiskelijaa ja lopullisen suunnittelun toteutti kuvataiteilija Tommi Musturi, joka on palkittu sarjakuva- ja kuvataiteilija. Värikkään seinämaalauksen toteutti katutaiteilija Ruusa, Rosa Kivinen. 

Tikkurila mukana myös UPEA17 -taidefestivaalilla tuomassa väriä suomalaisiin 

Neljän muraalilahjoituksen lisäksi Tikkurila on kuluneen vuoden aikana ollut mukana useassa seinätaideprojektissa. UPEA17 -taidefestivaalin muraalit koristavat kerrostalopäätyjen lisäksi tänä vuonna myös esimerkiksi Hämeenlinnan Kantolan vanhoja viljasiiloja, jonne valmistui Pohjoismaiden suurin muraaliteos.


Tutustu UPEA17 -taidefestivaalin satoon ja lähde bongaamaan muraaleja ympäri Suomen >>