Ulkovärityksen suunnittelu: Kaunis Talo -värilastut  


Kaunis Talo -lastut
Talo on maalattu Kaunis Talo -lastu nro 6 Haapalan mukaan.
 
Tikkurilan valmiit ulkomaalauksen väriyhdistelmät helpottavat talosi värien valintaa. Olemme etsineet suomalaisesta väriperinteestä onnistuneimpia esimerkkejä maalatuista julkisivuista ja tehneet avuksesi valmiita ulkoväriyhdistelmiä. Värilastut on nimetty suomalaista perinnettä ja maisemaa kunnioittaen, vanhojen paikannimien mukaan: Koivula, Honkala, Lehtola. Löydät 40 väriyhdistelmää myös maalia myyvistä liikkeistä.


Värilastun suurin väripinta on tarkoitettu seiniin, seuraava vuorilautoihin. Tehostevärit on tarkoitettu yksityiskohtiin, esimerkiksi ikkunanpuitteisiin ja oviin. Korosta yksityiskohtia harkiten, ettei lopputuloksesta tule levotonta. Kokeile värilastuja näppärällä työkalullamme.

Ennen värin valintaa

Talon maalaaminen ei ole ainoastaan yksityisasia, sillä se vaikuttaa koko suomalaiseen maisemaan. Kaunis Talo -värilastut auttavat sinua valitsemaan onnistuneet sävyt talosi tyylin, luonnon ja ympäröivien rakennusten mukaan.

Mieti lempiväriäsi ja sitä, minkä värisen oman talon olet aina halunnut. Kiertele ympäristössä ja vertaile värilastujen sävyjä mielestäsi onnistuneesti maalattuihin rakennuksiin. Pidä aina värinäytettä pystysuorassa seinäpintaan nähden, niin valo osuu siihen samassa kulmassa kuin seinään. Keskustele myös naapureiden kanssa.

Jos korjaat vanhaa


Tutustu talosi rakennusajan väritystyyliin ja piirustuksiin. Yritä löytää alkuperäinen väritys, vaikka maalikerroksia poistamalla. Ota kuitenkin huomioon, että ajan kuluessa värit ovat usein haalistuneet.

Jos rakennat uutta

Valitse värit makusi ja talon tyylin mukaan. Korosta tehostevärillä vain harvoja, kauneimpia yksityiskohtia, ettei lopputuloksesta tule levoton. Tee aina koemaalaus talon seinäpintaan tai irtolevyyn. Valmiista värilastuista löydät pääväriin sointuvat tehostevärit. Myös katto ja sokkeli väreineen ja materiaaleineen vaikuttavat kokonaisuuteen. Värilastuihin sopivat suositukset katon ja sokkelin väreistä löydät kunkin värilastun takaa. Värin havaitsemiseen vaikuttaa aina valon ja rakennusta ympäröivän luonnon värien muuttuminen vuodenaikojen mukaan.

Värin kestävyys

Ulkona maalipinnat joutuvat alttiiksi kosteudelle, pakkaselle, auringolle ja ilmansaasteille. Olemme tuotekehityksessä paneutuneet ulkomaalien kestävyyteen. Tikkurilan ulkomaaleilla maalattuna talosi kestää säiden rasituksia entistä pidempään.

Kokonaisuus syntyy yksityiskohdista 

Kaunis Talo -värilastu 29. Riihela Kaunis Talo -värilastu 6. Haapala
29. Riihelä 6. Haapala
Kaunis Talo -värilastu 16. Peltola Kaunis Talo -värilastu 4. Koivula
16. Peltola 4. Koivula

Valmiista Kaunis Talo -väriyhdistelmistä löydät toisiinsa sointuvat sävyt. Maalatut tai maalaamattomat yksityiskohdat - katto, sokkeli, syöksytorvet, ikkunanpuitteet, vuorilaudat ja listat - muodostavat värikokonaisuuden. Myös pihapiirin muut rakennukset, aidat sekä portit kannattaa ottaa värisuunnittelussa huomioon. Värillä voit parantaa talon mittasuhteita sekä häivyttää asioita, joita et halua korostaa.

Pää- ja tehostevärit 

Kaunis Talo -värilastu 11. Vuokkola Kaunis Talo -värilastu 2. Suomela
11. Vuokkola  2. Suomela
Kaunis Talo -värilastu 31. Ruuhela Kaunis Talo -värilastu 40. Saarela
31. Ruuhela 40. Saarela


Värin havaitsemiseen vaikuttaa sen vieressä oleva värisävy. Vastavärit, kuten sinisellä oranssi ja punaisella vihreä, saavat toisensa näyttämään kirkkaammalta ja intensiivisemmältä. Jos valitset lähelle seinäväriä olevat tehostevärit, on lopputulos neutraali. Seinään kannattaa valita ajateltua hieman tummempi ja murrettu sävy, koska suuressa pinnassa värivaikutelma on yleensä mallia vaaleampi ja kirkkaampi.

Väri ja valo  

Valo vaikuttaa värin havaitsemiseen. Katso värinäytettä aina myös luonnonvalossa tai Tikkurilan myymäläkalusteisiin sijoitetussa valokaapissa. Vie näyte aurinkoon ja varjoon, niin huomaat miten se muuttuu. Seinäpinnan tasoerotkin vaikuttavat väriin, varjokohdissa väri näyttää tummemmalta. Esimerkiksi puutaloissa lautojen väliset syvennykset saavat seinävärin näyttämään tummemmalta kuin sileäpintaisessa rakennuksessa.

Oppaat, esitteet ja värikartat

Voit tilata Kaunis Talo - Ulkomaalarin värioppaan ja muita esitteitä ja värikarttoja täältä.Näytöllä esitettävät värit on saatu aikaan sähköisesti. Ne eivät korvaa aitoja värimalleja, sillä värin kokemiseen vaikuttavat mm. materiaalin pinta ja kiilto sekä valaistus. Valitse aina lopullinen väri kaupan värikartoista siinä ympäristössä ja niissä olosuhteissa, joihin väri valitaan.