Uudet maamerkit Tampereelle

Tampereen Rantatunnelin 40-metriset ilmanvaihtopiiput haastavat Näsinneulan kaupungin maamerkkinä. Ei korkeutensa vaan värikkyytensä vuoksi.

Vuosina 2013–2017 Valtatie 12 siirretään Tampereella uudelle linjaukselle välillä Santalahti–Naistenlahti. Tiestä noin 2,3 kilometriä kulkee tunnelissa, jonka suuaukkojen läheisyyteen asennetaan loppuvuonna 2015 kaksi ilmanvaihtopiippua.

– Hanke toteutetaan allianssimallilla, selvittää siltojen aluevastaava Jari Humalajoki Lemminkäinen Infra Oy:stä, joka on myös hankeen päätoteuttaja. Allianssissa ovat mukana lisäksi Liikennevirasto, Tampereen kaupunki, Insinööritoimisto Saanio & Riekkola Oy ja A-Insinöörit Suunnittelu Oy. Saarijärven Säiliövalmiste Oy urakoi ilmanvaihtopiiput Corten B -teräksestä, ja maalaukset tekee alihankintana KST-palvelut Oy.

Rantatunnelin läntinen suuaukko tulee Santalahden alueelle, jossa 39,8 metriä korkea ilmanvaihtopiippu asennetaan ajokaistojen väliin noin 30 metrin etäisyydelle suuaukosta. Itäinen suuaukko rakennetaan Naistenlahden alueelle, ja 41,3 metrin korkuinen piippu sijoittuu ulostulorampin muodostaman silmukan keskelle. Molempien piippujen halkaisija on 6,2 m.

Ominaispiirteet Tampereelta

Elävöittääkseen piippuja kaupunki järjesti taidekilpailun, jonka tavoitteena oli saada taideteokset, jotka toimisivat maamerkkeinä ja inhimillistäisivät massiivisia teräsrakenteita. Ehdotuksessa oli myös otettava kantaa huoltoon ja hoidettavuuteen.

Kilpailun voitti Jan-Erik Anderssonin ehdotus "Tuli ja sade". – Voittajateoksen valinnassa tärkein kriteeri oli taiteellisen idean kantavuus. Pelkästään maalauksen keinoihin perustuva esitystapa takaa hallitun ja helposti huollettavan lopputuloksen, joka on verraten edullinen toteuttaa ja toimii ilman tekniikkaakin, toteaa palkintolautakunta.

Taiteilija itse kertoo: – Halusin luoda molemmista piipuista selkeän ikonisen kokonaisuuden, joka inspiroi ympäristöä ja tekee piipuista maamerkkejä. Santalahden aihe lähtee tulesta ja Tampereelle ominaisen tummanpunaisen teollisuusarkkitehtuurin väristä ja olemuksesta. Naistenlahden aihe tulee vedestä ja viittaa kaupungille ominaisiin järvimaisemiin. Myös Tammerkoski antoi innoitusta.

Värit Tikkurilasta

Jan-Erik Andersson kokeili mdf-levyille noin 20 erilaista Tikkurilan Symphony-sävyä, joista löytyi mustan lisäksi mieleiset 10 väriä ilmanvaihtopiippuihin. RAL-kartan väreissä ei hänen mielestään ollut tarpeeksi "siirtymäsävyjä", joita tarvittiin tulen ja veden kuvaamiseen.

Saarijärven Säiliövalmisteen tiloissa toimiva KST-palvelut koemaalasi syksyllä teräksisen pienoismallin samalla maaliyhdistelmällä, jolla luonnollisen kokoiset piiput käsiteltiin marraskuussa. Haasteellinen kookkaiden kuvioiden teippaus oli kokeneen Matti Hoppulan vastuulla.

Video piipun maalauksesta


– Ilmanvaihtopiippuihin on valittu hiukan modifioituna SILKO-hyväksytty maalausjärjestelmä TIEL 4.10, jossa on Tikkurilan epoksipolyuretaaniyhdistelmä TP27-EPPUR250/2-FeSa2½. Huoltoväliksi luvataan 15 vuotta rasitusluokassa C5, kertoo avainasiakaspäälikkö Mika Viita-aho, joka vastaa Tikkurilassa Etelä-Suomen myynnistä metalliteollisuudelle.

Ennen maalausta teräspinnat suihkupuhdistettiin esikäsittelyasteeseen Sa2½. Pohjamaalina käytettiin vähäliuotteista, modifioitua Temabond ST 300 -epoksimaalia, jota ruiskutettiin kaksi 100 µm:n paksuista kerrosta. Pintamaalina oli yksi 50 µm:n kerros puolikiiltävää Temadur 50 -akryylipolyuretaanimaalia.

– Piippuja varten järjestelmää säädettiin siten, että pintamaalikerroksen päälle levitettiin 30 µm:n kerros täyskiiltävää Temadur Clear -akryylipolyuretaanilakkaa hidastamaan värien haalistumista. Maaliyhdistelmän kokonaiskalvonpaksuudeksi tuli näin 280 µm, Viita-aho jatkaa.


Teksti Arja Schadewitz

Kuva Marjo Malin

Havainnekuvat Jan-Erik Andersson


Jan-Erik Andersson

Vuonna 2008 Kuvataideakatemiasta tohtoriksi valmistunut taiteilija Jan-Erik Andersson on vuodesta 1980 tuottanut installaatioita, performansseja, julkisia taideteoksia, interaktiivisia mediateoksia ja arkkitehtuuria. Hänen tunnetuin taideteoksensa on Life on a Leaf -talo, jossa hän asuu perheensä kanssa. Lisätietoja: www.anderssonart.com


Käytetyt tuotteet

Temabond ST300

Temabond ST 300

Kaksikomponenttinen, vähäliuotteinen, modifioitu epoksimaali.

Tuote on liuoteohenteinen Työväline: ruisku Työväline: sivellin
Tuotteen riittoisuus karkealla pinnalla
4
m2/l
Tuotteen riittoisuus sileällä pinnalla
8
m2/l
Temadur Clear

Temadur Clear

Kaksikomponenttinen, täyskiiltävä akryylipolyuretaanilakka, jonka kovettaja on alifaattinen isosyanaatti.

Tuote on liuoteohenteinen Työväline: ruisku Työväline: sivellin
Tuotteen riittoisuus karkealla pinnalla
10,7
m2/l
Tuotteen riittoisuus sileällä pinnalla
10,7
m2/l
Temadur 50

Temadur 50

Kaksikomponenttinen, puolikiiltävä akryylipolyuretaanimaali, jonka kovettaja on alifaattinen isosyanaatti.

Tuote on liuoteohenteinen Työväline: ruisku Työväline: sivellin
Tuotteen riittoisuus karkealla pinnalla
9,3
m2/l
Tuotteen riittoisuus sileällä pinnalla
14
m2/l