Toimiva värimaailma on monen tekijän summa

Helsingin uuden lastensairaalan arkkitehdit työskentelevät värimaailman ja pintojen parissa. Värisuunnitelmaan on otettu vaikutteita Tove Janssonin kuvituksista ja teksteistä.

Sakari Forsman ja Anita Kiiveri tarkastelevat uuden lastensairaalan valtavaa värien ja materiaalien valikoimaa.

Maalien värien, sävyjen, kiiltoasteiden, tekstuurien ja efektien yhdistelyyn on lukemattomia vaihtoehtoja. Lisäksi valonlähteet vaikuttavat värin toistumiseen sisätiloissa. Kestävät ja pitkään silmää miellyttävät valinnat tehdään miettimällä huolella tilan käyttötarkoitusta ja kuuntelemalla käyttäjiä.

– Värisuunnitelmalla tuetaan rakennuksen tarinaa, sanoo arkkitehti Sakari Forsman Arkkitehtitoimisto Sarc Oy:stä. Hän puurtaa kollegansa Anita Kiiverin kanssa Helsingin uuden lastensairaalan värimaailman ja pintojen parissa. Sävyt ja kuvioinnit on kerätty Tove Janssonin teoksista, muun muassa Kuka lohduttaisi Nyytiä -teoksesta, saaristomeren ja metsän hengessä.

Värisuunnitelmaan on otettu vaikutteita sekä Janssonin kuvituksista että teksteistä. Vuori-nimisen vuodeosastokerroksen hissiaulojen ja käytävien tehostevärien purppuranpunainen teema löytyi Nuuskamuikkusen lausahduksesta Muumipeikko ja Pyrstötähti -teoksessa: "Ja katsokaa kaukaisia vuoria, jotka muuttuvat purppuranpunaisiksi!"

Potilashuoneisiin tulee lempeitä pastellisävyjä, käytäville tunnelmaa voimakkaampien tehostevärien ja -grafiikan avulla.

Uuden lastensairaalan ilme on suunniteltu elämyksellisen konseptin mukaan

– Sairaalassa pintojen toiminnallisuus on tavallista suuremmassa roolissa, Forsman muistuttaa.

– Niiden täytyy olla helposti puhdistettavia ja mielellään antibakteerisia. Samaan aikaan haluamme huomioida lapsen näkökulman ja korostaa myönteistä visuaalista kokemuksellisuutta, jotta ikävät asiat unohtuisivat. Värit ja materiaalit ilmentävät Janssonin maailmaa ja valittuja luonnonelementtejä, kuten rantahiekkaa, ajopuuta tai tähtitaivasta.

Kiiveri esittelee työtilan halkaisevaa väri- ja materiaalisuunnittelun työpöytää. Värikkäät mallitilkut, sävyviuhkat ja lattiamateriaalipalikat houkuttelevat heti käsin kokeilemaan, miltä mattaoranssi maali tai kiiltävän sininen laatta tuntuvat. Joistakin mallipaloista näkee, että niitä on tunnusteltu ahkerammin kuin muita.

Lastensairaalan suunnittelussa on otettu rohkea ote väritykseen. Kyseessä on niin erityinen kohde. Suunnittelu on muistuttanut välillä lavastusta ja mennyt jopa teatteritaiteen puolelle.

– Projektissa ei aina tarvita yhtä hallitsevaa väritysteemaa, Forsman jatkaa.

– Toimistorakennuksissa vallitseviksi sävyiksi valitaan usein neutraaleja värejä, jolloin värisuunnittelu joustaa ja soveltuu moneen käyttöön. Yleensä väripinnat ovat paremman näköisiä mattana. Kiiltävämpi pinta on kuitenkin aina helpompi puhdistaa.

– Korjausrakentamisessa sävyt voivat olla suojeltuja ja hyvin tarkasti määriteltyjä, Kiiveri muistuttaa.

Lastensairaalaan on tehty erillinen valaistussuunnittelu. Joissakin tiloissa käytetään projektoreja, jotka vaativat vaalean pinnan, jotta heijastettu efekti – vaikkapa liplattava vedenpinta – erottuu suunnitellulla tavalla.

Kiiveri painottaa, että vaikka värimallit ovat nykyisin melko luotettavia, pienen tilkun avulla ei pysty arvioimaan, miltä kokonainen seinä näyttää. Suuri väripinta on aina testattava paikan päällä, koska valo vaikuttaa vahvasti lopputulokseen.

Keinovalo voi olla valkoista tai sinisen tai keltaisen sävyistä. Lastensairaalan leikkaussalissa on voimakas valaistus, joten sen pintoja on ollut parempi tarkastella ulkona luonnonvalossa kuin sisällä työpöydän ääressä. SARCin suunnittelijat ovat valinneet kaikkien tilojen sävyt luonnonvalossa ja vertailleet niitä myös keinovalossa.

– Valonlähteiden värilämpötila on tärkeää pitää hallinnassa, Forsman sanoo.

– Kun ledit tulivat markkinoille, niiden tuottama valkoinen valo oli sinisävyistä. Nykyisin led-valonlähteiden värilämpötila voidaan jo määritellä varsin tarkasti.

Teksti: Virve Juhola
Kuvat: Olli Urpela

Sarc.fi - Uusi lastensairaala

Uuden lastensairaalan arkkitehdit

Sakari Forsman (Arkkitehti SAFA)

on toiminut Arkkitehtitoimisto Sarc Oy:ssä vuodesta 1997. Hän työskentelee projektiarkkitehtina Uusi Lastensairaala 2017 -hankkeessa.

Anita Kiiveri (Arkkitehti SAFA)

on toiminut Arkkitehtitoimisto Sarc Oy:ssä vuodesta 2006. Uudessa lastensairaalassa hän on vastannut konsepti- ja värisuunnitelmasta sekä toiminut vastuuarkkitehtina taiteen sovittamisessa rakennukseen.


Ota yhteyttä
Tarvitsetko apua värien kanssa? Ota yhteyttä Värineuvontaan >>