SATOn asukas voi personoida kotinsa

Vuokra-asukkaille on suunniteltu remonttiohjeet ja sisustusvärimallisto, joiden perusteella koti on entistä helpompi personoida. Tikkurilan asiantuntijat ovat olleet apuna malliston kokoamisessa. 

– Pyrimme tuntemaan asiakkaamme mahdollisimman hyvin ja tekemään suunnitelmat kohderyhmän mukaisesti. Nykyisin on tyypillistä sisustaa koti mahdollisimman persoonallisesti ja henkilökohtaisesti, joten maut vaihtelevat kohderyhmänkin sisällä, kertoo SATO Oyj:n sisustusarkkitehti Veera Luostarinen.

Suomalaisen tai skandinaavisen sisustusmaun kyllä tunnistaa verrattuna eurooppalaiseen tyyliin. Neutraaleja sävyjä maustetaan harkitusti, jotta asukkaalle jää mahdollisuus sisustaa mahdollisimman vapaasti.

Luostarinen seuraa sisustustrendejä ja yrittää arvioida, mitkä maailman suuntauksista istuvat kotimaiseen makuun. SATOssa ei kuitenkaan haluta nojata liikaa sisustustrendeihin vaan pyrkiä värivalintoihin, jotka olisivat paitsi pidettyjä myös mahdollisimman pitkäikäisiä.

– Vuokra-asunnoissamme käytetään yleisimmin seinävärinä maalarinvalkoista. Kokonaisia rakennuksia koskevissa projekteissa saatamme käyttää vaaleanharmaata sävyä tai tehostevärejä talon arkkitehtuurin mukaan, Luostarinen kertoo. 

– Sisävärimaailma suunnitellaan yleensä yhteistyössä projektiarkkitehdin kanssa, mutta joissakin tapauksissa SATO vastaa kokonaan väri- ja materiaalivalinnoista. Etenkin peruskorjauskohteissa niihin vaikuttavat myös asuinalueen luonne ja asiakaskohderyhmä.

Pyrimme käyttämään toisaalta neutraaleja, suurta yleisöä miellyttäviä sävyjä, mutta samalla myös tuomaan värien avulla kodikkuutta ja persoonallisuutta vuokra-asumiseen. Voimakkaammat värisävyt on tärkeää sitoa arkkitehtuuriin sekä ympäristöön, jotta ne kestävät käytössä pitkään.

Trendejä, tyylejä ja tehosteita tarjolla

– Sisustusvärimallistoa suunnitellessa tutkin vallitsevien trendien lisäksi millaisia sävyjä asunnoissa on käytetty eri aikakausina, mitkä sävyt toistuvat eri tyylisuuntauksissa ja löytyykö niistä yhtenäisyyksiä. Kokosin suuren skaalan värivaihtoehtoja, joista parhaat valittiin asukkaidemme käyttöön.

Veera Luostarinen kertoo, että asuntojen seinissä käytetään pääsääntöisesti mattaa pintaa. Asukkaiden vaihtuessa vuokra-asuntojen seiniä maalataan yhä uudelleen, ja himmeä maalipinta on armollisempi mahdollisille epätasaisuuksille etenkin, jos asukkaat maalaavat itse.

– Himmeä maalipinta pehmentää värisävyä, ja valo toistuu siinä tasaisemmin, kun taas kiiltävä syventää ja kirkastaa väriä. Kiiltävä seinä heijastaa valon terävämmin, jolloin maalaus vaatii huolellisemman pohjatyön, jotta pinnasta saadaan mahdollisimman tasainen. Kiiltävämpi pinta on yleensä helpompi puhdistaa, joten sitä voi käyttää esimerkiksi kalusteovien maalaamisessa.

SATOn uuden Omatoimiremontti-ohjeistuksen mukaisesti vuokralaiset voivat käyttää materiaaleja ja tehosteita entistä vapaammin. Struktuuripintojen ja kuviomaalausten lisäksi seiniä voi myös tapetoida. Ohjeistuksen avulla on haluttu antaa asukkaille aiempaa enemmän mahdollisuuksia kodin personointiin. Lattiamateriaaleihin voi helposti yhdistää sisustustyylejä tehosteseinäsävyjen, struktuuripintojen tai tekstiilien avulla.

– Vanhoja asuintaloja sekä arvokohteita varten teemme tarkemmat suunnitelmat, jotta värit ja materiaalit sopivat olemassa olevaan rakennustyyliin, Luostarinen kertoo.

– Uudiskohteissa voimme käyttää tehostevärejä keittiön välitilassa tai kylpyhuoneen kaakeleissa. Tehosteväristä riippumatta sen sävyjen täytyy muodostaa eheä kokonaisuus yhdessä materiaalien kanssa. Veera Luostarinen kokee yhteistyön maalinvalmistajan kanssa tärkeäksi etenkin suunnittelun teknisen tuen kannalta.

– Mitä paremmin tunnen tuotteen ominaisuudet, sitä helpommin pystyn valitsemaan sopivat vaihtoehdot. Tuotteiden kestävyys ja elinkaari ovat tärkeitä tekijöitä vuokra-asumisessa. Valmistajan ohjeista on apua, kun ohjeistamme edelleen asukkaitamme. Sisustusvärimalliston kokoamisen yhteydessä saimme Tikkurilasta tietoa muun muassa sävyjen peittävyysominaisuuksista.

Teksti: Virve Juhola
Kuvat: SATO Oyj


Ota yhteyttä
Tarvitsetko apua värien kanssa? Ota yhteyttä Värineuvontaan >>