Maanalaista kiertoliittymää koristavat muraalit

Espoon Suomenlahdentien ja Markkinakadun risteyksen maanalainen kiertoliittymä sai seiniinsä värikkäät Omenapuu-muraalit kesällä 2016.

Suomenlahdentien ja Markkinakadun risteykseen rakennettiin maanalainen kiertoliittymä palvelemaan Iso Omena -kauppakeskuksen pysäköintiä ja Matinkylän metroaseman liityntäpysäköintiä. Kiertoliittymän rakensi Lemminkäinen Infra Oy, jonka vastuulla oli myös metroaseman rakentaminen. Lemminkäinen tilasi muraalien maalaustyön Sävyrakenne Oy:ltä, joka oli maalannut myös metroaseman. Varsinainen tilaaja ja maksaja oli Espoon kaupunki.

– Mielestäni muraalit onnistuivat loistavasti, toteaa maisema-arkkitehti Sari Knuuti Espoon kaupungin kaupunkitekniikan keskuksesta. – Sekä toteutus että suunnitelma ovat onnistuneet. Kuviot ovat niin selkeitä, että ne eivät vaaranna liikennettä. Ne toimivat ilahduttajina niin kuskille, joka ei ehdi katsoa yksityiskohtia, kuin matkustajille, jotka voivat havainnoida tarkemmin. Yleisilme on raikas ja hyväntuulinen.

Omenapuun vuosi kiertoliittymässä

Omenapuu-nimiset muraalit ovat WSP Design Studiossa työskentelevän graafisen suunnittelijan Ari Kujalan käsialaa. Hän kertoo ideastaan näin: – Suunnittelin muraalit hyvissä ajoin vuonna 2013, jolloin alueen muitakin kohteita oli meillä piirustuspöydällä.

– Aihe lähti sanasta ”omena”, kauppakeskus Ison Omenan mukaan. Koska tila on kiertoliittymä, sain ajatuksen tehdä omenapuun vuoden kiertokulun. Idea myötäilee kiertämistä – omenapuun vuoden kiertokulkua. Talven paljaiden oksien jälkeen alkaa kevään kukoistus. Kesällä omenat kasvavat, ja syksyllä ne ovat valmiita syötäviksi.

– Suunnittelin väriskaalan ja tyylin niin, että se on selkeä ja graafinen. Tällöin toteuttaminen on helpompi ohjeistaa, koska siinä vaiheessa ei ollut tietoa toteuttajasta. Muraalin kuvioiden korjaaminen on myös tällöin helpompaa.

Omenan vuoden väreinä ovat kirkas vihreä RAL 6018, tummanharmaa RAL 6012 ja harmaaseen vivahtava valkoinen RAL 9003.

Maalaus SILKO-hyväksytyillä tuotteilla

Kiertoliittymän betonisienien lautakuviot tasoitettiin ensin Tikkurilan ulkokäyttöön soveltuvalla Finnseco Polytop -sementtilaastilla. Maalaukset tehtiin vesiohenteisella, alkalinkestävällä Finngard 150 -suojamaalilla, joka soveltuu betonipintojen ja sementtilaasteilla ylitasoitettujen betonipintojen käsittelyyn etenkin ensimaalauksessa. Molemmilla tuotteilla on Liikenneviraston siltapinnoitteille myöntämä SILKO-hyväksyntä.

Sävyrakenteen toimitusjohtaja Timo Hellstén kuvailee tätä hiukan poikkeavaa maalaustyötä:

– Käytössä olivat kaikki maalausvälineet. Ruiskulla tehtiin pohjat, telalla ja siveltimellä taas kuviot ja yksityiskohdat.

– Suunnittelija oli tehnyt muraaleihin metrisen mittajaon. Tämä heijastettiin heittimellä seinälle osakuvina taustavärin päälle. Sitten piirrettiin kuvion ääriviivat liidulla suunnitelmaa ja mittakaavaa noudattaen.

– Kiertoliittymän katto ja kuvion harmaa taustaväri maalattiin ruiskulla kahdesti. Tämän jälkeen vihreät ja valkoiset osat käsiteltiin 2–3 kertaa. Päälle levitettiin vielä ”uhrautuva” grafittisuojaus. Onhan muraalien tarkoitus ilahduttaa ”mutterin” käyttäjiä mahdollisimman pitkään.

Teksti: Arja Schadewitz / Editrix
Kuvat: Mikko Felin
Havainnekuva: Ari Kujala


Ota yhteyttä
Tarvitsetko neuvoa suunnittelussa? Ota yhteyttä >>


Käytetyt tuotteet

Finnseco polytop -pinnoituslaasti

Finnseco Polytop -pinnoituslaasti

 

Puhtaan, esim. hiekkapuhalletun betonin erikoisoikaisulaasti, joka suojaa alla olevaa betonia karbonatisoitumista ja kosteutta vastaan. Laasti muodostaa varsinaiselle pinnoitukselle tasaisen alustan. Soveltuu myös aikaisemmin pinnoittamattomien pesubetonipintojen pintakäsittelyyn.

Tuote soveltuu sokkeliin Työväline: ruisku Työväline: teräslasta
Finngard_150_18L

Finngard 150 -suojamaali

 

Betonirakenteiden, rakennuslevyjen ja sementtilaasteilla ylitasoitettujen pintojen maalaukseen.

Tuote on täyshimmeä
Tuote on vesiohenteinen Työväline: tela Työväline: ruisku Työväline: sivellin
Tuotteen riittoisuus karkealla pinnalla
4
m²/l
Tuotteen riittoisuus sileällä pinnalla
6
m²/l