Käyttäjiensä näköinen kirjasto

Hakunilan kirjasto Vantaalla remontoitiin yhteistyössä asiakkaiden kanssa vuonna 2013. Nyt sen ilme on yhtä värikäs ja kodikas kuin viime kesänä vuoden kaupunginosaksi valitun koko Hakunilan kaupunginosan.

Hakunila on hyvä esimerkki siitä, miten eri kulttuurit voivat elää sopuisasti yhdessä ja toimia yhteistyössä asuinalueensa hyväksi. Itä-Vantaalla sijaitsevassa 11 000 asukkaan Hakunilassa yli 20 % asukkaista on maahanmuuttajataustaisia. 1970-luvulla rakennetun lähiön maine ei aina ole ollut parhaasta päästä, mutta yhteisöllisyys ja runsas kulttuuritarjonta nostivat Hakunilan 155 kaupunginosan joukosta kärkisijalle Suomen Kotiseutuliiton järjestämässä kilpailussa viime elokuussa.

Yksi hyvä osoitus alueen yhteisöllisyydestä on Hakunilan kirjasto, joka uusittiin yhteistyössä käyttäjien kanssa heidän ehdotustensa mukaisesti ja osittain heidän avullaan. Mukana projektissa oli myös Tikkurila.

Tuunausta ja maalausta

Kirjastonhoitaja Paula Puustisen mukaan remontissa yksi kantava idea oli kierrättäminen, ja jo käytössä olleet huonekalut kunnostettiin uusiokäyttöön. Osa kalusteista hankittiin kierrätyskeskuksesta, mm. kodikkaat keinutuolit, jotka saivat uudet, pirteät maalipinnat.

Kirjaston omat, 1970-luvulta peräisin olleet puunväriset kirjahyllyt ovat hyvä esimerkki siitä, miten vanhaa tuunaamalla huonekalut saavat aivan uuden elämän. Uuden maalipinnan saaneita ja nyt madallettuja vanhoja hyllyjä ei enää tunnista samoiksi.

– Hyllyihin laitettiin lisäksi pyörät alle, jotta niitä pystytään liikuttelemaan. Näin tiloja voidaan tarpeen mukaan muokata avarammaksi esimerkiksi kulttuuri- tai musiikkiesityksiä varten, joita on nyt enemmän kuin ennen, Puustinen kertoo.

Hänen mukaansa myös seinäpinnat saivat uudet maalit ammattilaisten käsittelyssä.
– Monitoimitilassa maalattiin yksi seinä harmaalla, jolloin siihen voidaan heijastaa elokuvaesityksiä niin aikuisille kuin lapsille.

Asiakkaat pääsivät mukaan uusimaan jo hieman kulahtaneita pöytiä, jotka muuten olisivat joutuneet kaatopaikalle. Uutena hankittiin muun muassa säkkituoleja, joista muodostui mukavat lukunurkkaukset rennompaan oleskeluun.

Lopputulos värikäs ja kodikas

Puustisen mukaan asiakkaat haluttiin ottaa suunnitteluun mukaan, jotta kirjastosta tulisi käyttäjiensä näköinen. Projektin aluksi heitä kutsuttiin työpajoihin mukaan suunnittelemaan toiveidensa mukaista kirjastoa, ja asiakkaita lähtikin innolla mukaan.

– Erityisesti nuorten aktiivisuus ja halukkuus osallistua yllättivät meidät. He toivoivat ensisijaisesti lisää väriä ja raikkautta kirjastoon, Paula Puustinen toteaa.

Lopputulosta on kiitelty avaraksi, värikkääksi ja olohuonemaiseksi, mikä sopii monikulttuuriselle ja yhteisölliselle Hakunilalle. Miljöö on antoisa paitsi lukemiselle ja opiskelulle, myös kirjastossa järjestettävälle toiminnalle, kuten vaikkapa kerran viikossa kokoontuvalle Luetaan yhdessä -lukuryhmälle. Siellä alueen maahanmuuttajanaiset oppivat lukemaan, kirjoittamaan ja puhumaan suomen kieltä kantasuomalaisten sisartensa tuella.


Teksti Kaisa Majava
Kuvat Pekka Kiirala

Hakunilan värikartta

Vanhat puukalusteet saivat ensin pintaansa Otex-tartuntapohjamaalin ja päällimmäiseksi puolihimmeän Helmi-kalustemaalin. Pohjamaalin sävy oli sama kuin pintamaalilla.

Hyllyt

Tumma harmaa, S499

Vaalea harmaa, S487

Petrooli, M365

Lime, K454

Kirkas keltainen

Lehtialueen ja lastenosaston pyöreät pöydät

Petrooli, M365

Keinutuolit

Lime, K454

Tumma harmaa, S499


Seinät maalattiin enimmäkseen valkoisiksi. Lisäksi niihin käytettiin Liitua  ja Magnetic-maalia.


Käytetyt tuotteet

Tikkurila-Helmi-30-puolihimmea-09L

Helmi 30 kalustemaali, puolihimmeä

 

Sisämaalaukseen puu-, puukuitulevy-, lastulevy- ja metallipinnoille. Soveltuu sekä korjaus- että uudismaalaukseen, myös aikaisemmin alkydi- ja katalyyttimaaleilla maalattujen pintojen uudelleenmaalaukseen. Ei sovellu nitroselluloosalakalla käsiteltyjen pintojen uudelleen maalaukseen.

Tuote on puolihimmeä
Tuote on vesiohenteinen Työväline: tela Työväline: ruisku Työväline: sivellin
Tuotteen riittoisuus karkealla pinnalla
8
m2/l
Tuotteen riittoisuus sileällä pinnalla
10
m2/l
Otex Tartuntapohjamaali 0.9L

Otex tartuntapohjamaali

 

Soveltuu pohja- ja välimaaliksi sekä uusille että aikaisemmin maalatuille pinnoille. Otex tarttuu hyvin erikoistartuntaa vaativiin pintoihin kuten lasiin, kaakeliin, lasikuituun, PVC-muoviin, alumiiniin, sinkittyyn peltiin sekä alkydi-ja katalyyttimaalattuihin pintoihin.

Tuote on täyshimmeä
Tuote soveltuu sisäseiniin Tuote soveltuu ulkoseiniin Tuote on liuoteohenteinen Työväline: tela Työväline: ruisku Työväline: sivellin
Tuotteen riittoisuus karkealla pinnalla
8
m2/l
Tuotteen riittoisuus sileällä pinnalla
10
m2/l
Liitu Blackboard Paint sävytettävä 0.9L

Liitu, liitutaulumaali

 

Liitutaulupintojen maalaukseen. Liitukirjoitus tarttuu hyvin maalattuun struktuuripintaan ja se voidaan helposti pyyhkiä pois.

Tuote on himmeä
Tuote soveltuu sisäseiniin Tuote on vesiohenteinen Työväline: tela Työväline: ruisku Työväline: sivellin
Tuotteen riittoisuus karkealla pinnalla
8
m²/l
Tuotteen riittoisuus sileällä pinnalla
10
m²/l
magnetic_0,5L

Magnetic

 

Betoni-, tasoite-, kipsilevy ja lastulevyalustat. Magnetic voidaan pintamaalata 1-2 kertaa vesiohenteisella pintamaalaukseen tarkoitetulla Tikkurilan sisäseinämaalilla, mikäli pinnoille halutaan jotakin muuta väriä kuin harmaa. Paksut pintamaalikerrokset heikentävät magneettien tarttuvuutta.

Tuote on himmeä
Tuote soveltuu sisäseiniin Tuote on vesiohenteinen Työväline: tela Työväline: sivellin
Tuotteen riittoisuus karkealla pinnalla
1,5
m2/l
Tuotteen riittoisuus sileällä pinnalla
1,5
m2/l