Lyhyesti
Järjestelmät
Menetelmät
Tuoteseloste
Värit
Käyttöturvallisuustiedote
Avainlippu
 

Yki Aitokivi

Arvokas luonnonkivipinnoite

Yki Aitokivi on luonnonkivipinnoite, jonka avulla ulkopintoihin saadaan kaunis, suojaava luonnonkivipinta.  Käyttökohteiksi sopivat sokkeleiden lisäksi esimerkiksi seinät ja rakennuksen arkkitehtuuria korostavat yksityiskohdat, kuten pilarit, sisäänkäynnit ja koristeosat.


KiiltäväMatta
Tuote soveltuu sokkeliinTuote on vesiohenteinenTyöväline: ruiskuTyöväline: teräslasta
Tuotteen riittoisuus karkealla pinnalla
0,4
m2/l
Tuotteen riittoisuus sileällä pinnalla
0,8
m2/l

Ainutlaatuinen, sävytettävä kivipinnoite

Yki Aitokivi valmistetaan aidosta luonnonkivirouheesta. Sen kaksi vakioväriä saadaan suoraan Suomen luonnosta: Kalannin harmaa graniitti ja Paraisten vaalea kalkkikivi. Harmaa ja vaalea vakioväri voidaan sävyttää Yki Aitokivi-värikartan sävyihin ilman, että ne menettävät kiiltoaan ja luonnollista kiven olemusta.

Ainutlaatuinen sävytettävyys

Harmaa ja vaalea vakioväri voidaan sävyttää Yki Aitokivi -värikartan 25 värisävyyn ilman, että ne menettävät kiiltoaan ja luonnollista kiven olemusta.

Luja ja kestävä

Yki Aitokivi on patentoitu luonnonkivipinnoite, jonka avulla sokkeliin saadaan kaunis ja suojaava aito kivipinta. Valmista luonnonkivimassaa voi levittää pinnoitettavalle alueelle suoraan purkista teräslastalla.

Sokkelin pinnoittaminen

Seinän ja sokkelin pinnoitus Yki AitokivelläTUOTESELOSTE
14.7.2016
(entinen pvm. 26.6.2013)
 

Yki Aitokivi

TYYPPI
Vesiohenteinen kivipinnoite. Maksimiraekoko n. 1,5 mm.
SOVELTUVUUS
Betonirakenteiden ja sementtivahvoilla laasteilla ylitasoitettujen betoni- ja harkkopintojen sekä levypintojen pinnoitukseen sokkeli- ja seinäpinnoilla.
KÄYTTÖKOHTEET
Asuin-, liike-, teollisuus-, varasto- ym. rakennukset.

TEKNISET TIEDOT
Tuote soveltuu sokkeliin Tuote on himmeä Tuote on vesiohenteinen Työväline: ruisku Työväline: teräslasta
Tuotteen riittoisuus karkealla pinnalla
0,4
m2/l
Tuotteen riittoisuus sileällä pinnalla
0,8
m2/l
Maalaustuoteryhmä 2012
429 Muut mineraalipintojen pinnoitteet RL 11...13
Maalaustarvikeryhmä 2001
34.1 Betonipintojen maalit ja pinnoitteet (RT-luokitus)
Perusmaalit
KPA ja KPC
Värisävyt
Vaalea kalkkikivi (KPA), Harmaa graniitti (KPC).

KPA ja KPC -perusmaaleista voidaan sävyttää Yki Aitokivi-värikartan mukaiset värit.
Kiiltoryhmä
Himmeä (5/RT-luokitus)
Riittoisuus
0,6 -0,8 m²/l lastalla levitettynä ja 0,4 - 0,5 m²/l ruiskutustyönä. Riittoisuuteen vaikuttavat käsiteltävän pinnan karkeus ja huokoisuus.

2,5-3,5 kg/m² lastalla kertalevityksenä ja 3,5-4,5 kg/m² ruiskutustyönä ja kahteen kertaan levitettynä.
Pakkaukset
10 l astiassa 14 kg.
Ohenne
Vesi
Työtapa
Lastalevitys käsin, ruiskutus laastipumpulla, min. suutinkoko 7 mm, tai suppiloruiskulla. Pinnoite viimeistellään teräslastalla loivasti pintaa myöten vetäen.
Kuivumisaika, +23 °C ilman suht. kosteus RH 50 %
Kosketuskuiva seuraavana päivänä.
Vesihöyrynvastus (EN ISO 7783)
sD,H2O < 0,2 m
Vedenläpäisevyys (EN 1062-3)
w24 < 0,2 kgm-2h-0,5
Tartuntalujuus (EN 1542)
> 0,7 N/mm² (betonilla)
Säänkestävyys
Hyvä, myös meri- ja teollisuusilmastossa. Päästää sisäpuolelta höyrynä tulevan kosteuden läpi.
Kiinteäainetilavuus
n. 75%
Tiheys
n. 1,5-1,7 kg/l
Varastointi
Suojattava pakkaselta. Tuotteen tai astian lämpötila ei saa ylittää +35 ºC. Ei saa varastoida auringonpaisteessa edes suojapeitteen alla. Sävytetty tai huonosti suljetussa tai vajaassa astiassa oleva pinnoite ei kestä pitkäaikaista varastointia.

KÄYTTÖOHJEET
Käsittelyolosuhteet
Käsiteltävän pinnan on oltava kuiva, lämpötilan vähintään +5 C ja ilman suhteellisen kosteuden alle 80 %. Pinnoitustyötä ei saa tehdä voimakkaassa auringonpaisteessa.
Esikäsittely
Alustan tulee olla riittävän kiinteä, kuiva ja kova ennen pintakäsittelyä.

Maalaamaton pinta:
Maalaamattomat pinnat puhdistetaan liasta, pölystä ja suoloista. Homehtuneet, sammaloituneet ym. pinnat pestään Tikkurilan Homeenpoistolla käyttöohjeen mukaisesti. Sileät ja lasimaiset betonipinnat tulee aina käsitellä mekaanisesti riittävän pintaprofiilin aikaansaamiseksi ja sementtiliiman poistamiseksi. Ylitasoita harkkopinnat ja epätasaiset betonipinnat Yki Värilaastilla tai Yki Oikaisulaastilla tuoteselosteen ohjeen mukaan.

Aikaisemmin maalattu pinta:
Pinnat puhdistetaan liasta, pölystä ja suoloista. Homehtuneet, sammaloituneet ym. pinnat pestään Tikkurilan Homeenpoistolla käyttöohjeen mukaisesti. Hilseilevät ja heikosti kiinni olevat maalikerrokset poistetaan. Poistomenetelmä valitaan alustan lujuuden ja poistettavan maalityypin mukaan (esim. teräsharjaus, kuumavesipainepesu tai vesi-hiekka pesu).

Tarvittavat ylitasoitukset tehdään Yki Värilaastilla tai Yki Oikaisulaastilla tuoteselosteen ohjeen mukaan.
Pohjustus
Sokkelin pohjustus ja pohjamaalaus:
Alusta suositellaan pohjustettavaksi Tikkurilan Silikonipohjusteella mm. suolojen läpilyönnin vähentämiseksi. Pohjamaalaa alusta Yki sokkelimaalilla kivipinnoitteen väriä vastaavalla värillä. Mikäli sokkeli on ylitasoitettu sävytettyllä Yki Värilaastilla, ei pohjamaalausta tarvita. Alustan väri vaikuttaa lopulliseen värivaikutelmaan.

Seinäpinnan pohjamaalaus:
Tee pohjamaalaus joko Yki sokkelimaalilla tai Tikkurilan Pohjustegeelin ja Kivisil-julkisivumaalin seoksella. Pohjamaali sävytetään aina kivipinnoitteen värin mukaiseen väriin.
Pinnoitus
Sekoita Yki Aitokivi perusteellisesti ennen käyttöä. Ohenna tarvittaessa vedellä max. 1%.

Levitys teräslastalla:
Levitä teräslastalla pinnoitetta tasainen noin 2 mm paksuinen kerros kerrallaan noin 1-2 m² alueelle. Tasaa levitetty kerros teräslastalla pinnoitetta myöten kevyesti ja loivasti vetäen. Katso, että pinnoitteen kiveä on levitetyllä alueella tasaisen runsaasti ja tiiviisti. Pyri järjestämään työ niin, että työtaukojen ja eri purkkien rajakohta tulee mahdollisimman huomaamattomaan kohtaan.

Levitys teräslastalla ja hiertäminen:
Isoilla yhtenäisillä seinäpinnoilla työsaumatonta pintaa saadaan helpoiten aikaiseksi levittämällä tuotetta kahteen kertaan. Levitä teräslastalla pinnoitetta tasainen kerros kerrallaan noin 1-2 m² alueelle ja tasaa levitetty kerros teräslastalla pinnoitetta myöten kevyesti ja loivasti vetäen. Ensimmäisen kerroksen kuivuttua levitä toinen kerros Yki Aitokiveä ohuesti. Hierrä pinta välittömästi (max. 15 min kuluttua) Tikkurilan muovihiertimellä kevyesti painaen. Jos hierrin ei liiku kevyesti, pinnoitetta on liikaa. Poista levitetyltä alueelta liian paksu pinnoitekerros teräslastalla pinnoitetta myöten vetäen.

Levitys ruiskutustyönä esim. laastipumpulla tai suppiloruiskulla:
Levitä pinnoite pienellä paineella ruiskuttaen noin 1 m etäisyydeltä pyörivin liikkein kohtisuoraan pintaa vasten. Tasaa kerros teräslastalla pinnoitetta myöten loivasti ja kevyesti vetäen. Ruiskuta toinen kerros kuivuneen pinnoitteen päälle ns. harsona ja harvasti. Yhtenäiset pinnat ruiskutetaan yhtäjaksoisesti.


HUOMIOITAVAA!

Sekoita Yki Aitokivi perusteellisesti ennen käyttöä. Luonnonkiven värisävy voi vaihdella hieman louhitusta kivierästä riippuen. Jos käyttämissäsi purkeissa on eri valmistuseriä, pinnoita uuden ja vanhan erän rajakohta seoksella 1 osa vanhaa pinnoite-erää ja 1 osa uutta pinnoite-erää. Pyri järjestämään työ niin, että rajakohta tulee mahdollisimman huomaamattomaan kohtaan.

Suojaa ikkunat ennen pohjustusta ja pinnoitusta. Pyyhi mahdolliset roiskeet välittömästi pois ikkunoista.

Yki Aitokivi ei sovellu esim. kylmien tukimuurien vaakapintojen tai muiden vastaavien vaakapintojen pinnoittamiseen.
Työvälineiden puhdistus
Pese työvälineet vedellä heti käytön jälkeen. Hieman kovettuneen pinnoitteen poistoon suositellaan Tikkurilan Pensselipesua.
Hoito-ohjeet
Likaantunut pinta voidaan pestä varovasti painepesulla ilman pesuainetta aikaisintaan yhden kuukauden kuluttua maalaamisesta. Pintaan saattaa jäädä pysyvä jälki pesusta, joten pesualue tulee rajata huomaamattomasti rakenteen linjojen mukaan. Irtonainen lika on suositeltavinta puhdistaa kuivana kevyesti pehmeällä harjalla ilman hankausta.

Levän tai homeen poistoon voidaan käyttää Tikkurilan Homeenpoistoa ja hyvää huuhtelua käyttöohjeen mukaisesti. HUOM. Homepesun jälkeen pinta vaatii aina uuden pintakäsittelyn.
Huoltokäsittely
Yki Aitokiven huoltomaalaukseen soveltuu Yki Aitokivi tai peittävään ylimaalaukseen Yki sokkelimaali kts. kohdat Esikäsittely, Pohjustus ja Pinnoitus.
EU VOC -raja-arvo
(Cat A/c) 40 g/l(2010)
Yki Aitokivi sisältää VOC max. 40 g/l.

KÄYTTÖTURVALLISUUS
Tuotetta ei ole luokiteltu vaaralliseksi. Tuotteesta on saatavilla käyttöturvallisuustiedote. Käyttöturvallisuustiedote


YMPÄRISTÖNSUOJELU JA JÄTEHUOLTO
Nestemäinen jäte on toimitettava ongelmajätteiden keräilypisteeseen. Tyhjät, kuivat pakkaukset voidaan toimittaa kierrätykseen tai tällaisen mahdollisuuden puuttuessa yleiselle kaatopaikalle.
KULJETUS
VAK/ADR: ei luokiteltu
jar011010 / lehte140716 / niear021110 / 678-s


CE
CE logo
Tikkurila Oyj
Kuninkaalantie 1
FI-01300 Vantaa
13
TIK-0678-5001
EN 15824:2009
Orgaanisiin sideaineisiin pohjautuva pinnoite ulkokäytössä
Vaaralliset aineet
NPD
Vesihöyryn läpäisevyys
V2
Veden läpäisevyys
W2
Tartuntalujuus vetokokeessa
≥ 0,3 MPa
Palokäyttäytyminen
C-s1,d0

Värit

Kivipinnoitteet

Tikkurilan kivipinnoitteilla ulkopintoihin saadaan arvokas ja kestävä luonnonkivipinta. Käyttökohteina ovat ulkoseinät, sokkelit ja rakennuksen arkkitehtuuria korostavat yksityiskohdat, kuten pilarit, sisäänkäynnit ja koristeosat. Kivipinnoitteet soveltuvat betoni- ja ylitasoitettujen pintojen pinnoitukseen.