Lyhyesti
Järjestelmät
Menetelmät
Tuoteseloste
Värit
Käyttöturvallisuustiedote
AvainlippuMED
 

Taika Helmiäismaali

Hopean- tai kullanhohtoista helmiäispintaa

Vesiohenteiset MED -luokitellut Taika Helmiäismaalit ovat peittäviä, täyteläisiä, metallinhohtoisia maaleja seiniin, kalusteisiin ja sisustuksen yksityiskohtiin.


KiiltäväMatta
Tuote soveltuu sisäseiniinTuote on vesiohenteinenTyöväline: telaTyöväline: ruiskuTyöväline: sivellin
Tuotteen riittoisuus karkealla pinnalla
6
m2/l
Tuotteen riittoisuus sileällä pinnalla
8
m2/l

Kuvioimalla kaunista pintaa

Pinnan kuvioiminen siveltimellä tai telalla ristiin rastiin saa pigmentit hohtamaan elävästi valon suunnan mukaan. Valo herättää Taian eloon.

Rajattomat mahdollisuudet

Taika Helmiäsmaalia saat 18 eri sävyssä Taika-värikartasta ja Pro Grey -viuhkasta. Eri tekniikoita ja tuotteita yhdistelemällä saat rajattomat mahdollisuudet yksilöllisiin lopputuloksiin.


TUOTESELOSTE
15.1.2013
(entinen pvm. 10.1.2012)
 

Taika Helmiäismaali

TYYPPI
Vesiohenteinen, sävytettävä akrylaattimaali, jolla saadaan aikaan metallinhohtoinen helmiäisefekti.
SOVELTUVUUS
Sisämaalaukseen puu-, puukuitulevy-, lastulevy- ja metallipinnoille sekä kipsilevy-, betoni- yms. seinäpinnoille. Soveltuu sekä uudis- että huoltomaalaukseen, myös aikaisemmin alkydi- ja katalyyttimaaleilla tai -lakoilla käsiteltyjen pintojen uudelleenmaalaukseen. Hyvä valaistus korostaa efektipinnan näyttävyyttä.
KÄYTTÖKOHTEET
Kalusteet, efektiseinäpinnat, koriste-esineet yms.

TEKNISET TIEDOT
Tuote soveltuu sisäseiniin Tuote on puolikiiltävä Tuote on vesiohenteinen Työväline: tela Työväline: ruisku Työväline: sivellin
Tuotteen riittoisuus karkealla pinnalla
6
m²/l
Tuotteen riittoisuus sileällä pinnalla
8
m²/l
Maalaustuoteryhmä 2012
316 Sisäseinien ja sisäkattojen vesiohenteiset koristemaalit ja pinnoitteet RL 01...03 (RT-luokitus)
321 Puu- ja metallipintojen vesiohenteiset pintamaalit sisäkäyttöön RL 03...04
Maalaustarvikeryhmä 2001
33 Vesiohenteiset kalustemaalit RL 1...3 (RT-luokitus) ja 39.9 Muut vesiohenteiset dispersiomaalit (RT-luokitus)
Perusmaalit
HM ja KM
Värisävyt
Taika-väriopas.
Kiiltoryhmä
Puolikiiltävä (3/RT-luokitus)
Riittoisuus
6-8 m2/l.
Pakkaukset
Hopea ja Kulta: 0,1 l, 0,225 l, 0,9 l ja 2,7 l.
Ohenne
Vesi
Työtapa

Sively (keinokuitusivellin), telaus, kuviointi (erilaiset kuviointitelat, sivellin yms.), ruiskutus (esim. sivuilmaruisku, suutinkoko 1,8 mm, ohennus n. 40%). Huom! Jos haluat ruiskuttaa tuotteen, tee aina koeruiskutus.

Kuivumisaika, +23 °C ilman suht. kosteus RH 50 %
Kosketuskuiva tunnissa. Päällemaalattavissa 6-8 tunnin kuluttua.
Pesunkestävyys
Kestää yli 5000 harjausta, SFS 3755.
Kemikaalienkestävyys
Kestää puhdistuskemikaaleja ja heikkoja liuotteita kuten esim. lakkabensiiniä. Kahvin, teen jne. jättämät värilliset tahrat on pyyhittävä tuoreeltaan.
Lämmönkestävyys
+85°C, ISO 4211-3.
Kiinteäainetilavuus
n. 35%.
Tiheys
1,1 kg/l (ilman sävytystä), ISO 2811.
Varastointi
Suojattava pakkaselta.
MED-Sertifikaatti

KÄYTTÖOHJEET
Käsittelyolosuhteet
Maalattavan pinnan on oltava kuiva, lämpötilan vähintään +10 ºC ja ilman suhteellisen kosteuden alle 80 %. Matalahko lämpötila (n. +15º C) ja korkeahko kosteuspitoisuus (50-70 % RH) pidentävät maalin aukioloaikaa ja helpottavat työskentelyä.
Esikäsittely
Maalaamaton pinta:
Puhdista uudet pinnat huolellisesti liasta ja pölystä parhaan mahdollisen tarttuvuuden varmistamiseksi.

Puupinnat:
Käsittele oksakohdat Oksalakalla. Pohjamaalaa Helmi –pohjamaalilla. Uudet hyväkuntoiset puupuhtaat pinnat voit käsitellä myös suoraan Taika Helmiäismaalilla.

Metallipinnat:
Pohjamaalaa metallipinnat Rostex Super tai Rostex Super Akva -ruosteenestopohjamaalilla.

Seinäpinnat:
Tasoita pinnat tarvittaessa Presto- tasoitteella ja hio kuivunut pinta. Poista hiontapöly. Pohjamaalaa esim. Varma -pohjamaalilla. Maalaa 1-2 kertaan Tikkurilan akrylaattiseinämaalilla, esim. Harmony -sisustusmaalilla.

Ennen maalattu pinta:
Pese aikaisemmin maalatut pinnat Maalipesu -pesuaineella ja huuhdo huolellisesti vedellä. Anna kuivua.

Puupinnat:
Poista heikosti kiinni oleva maali tai lakka kaavinraudalla. Hio kovat ja kiiltävät maali- tai lakkapinnat himmeiksi ja poista hiontapöly. Kittaa kolot ja syvennykset Presto Pikasilotteella ja hio kitatut kohdat. Pohjamaalaa kuten maalaamattomat pinnat. Huom. käytä nitroselluloosalakkapinnoilla Otex pohjamaalia.

Seinäpinnat:
Hio kovat ja kiiltävät maalatut pinnat himmeiksi. Poista hiontapöly. Silota kolot ja syvennykset Presto- tasoitteella ja hio kuivunut pinta. Poista hiontapöly. Pohjamaalaa kuten maalaamattomat pinnat.
Maalaus
Sekoita maali huolellisesti pohjaa myöten ennen käyttöä.

Kalusteet yms:
Levitä Taika Helmiäismaali siveltimellä, telalla tai ruiskulla kahteen kertaan. Suurille pinnoille maali kannattaa levittää ensin telalla ja tasoittaa sen jälkeen siveltimellä. Käytä laadukasta keinokuitusivellintä. Helmiäisefekti korostuu kauniisti siveltimenjäljissä.

Seinäpinnat/kuviointimaalaus:
Taika Helmiäismaali toimii seinäpinnoilla parhaiten rajattuina efektipintoina, jolloin osalla pinnasta "pohjamaalina" käytetty seinämaali jää näkyviin. Levitä Taika Helmiäismaali telalla pienille alueille (n. 1 m x 1 m) kerrallaan ja halutessasi kuvioi välittömästi esim. erilaisia kuviointiteloja, sivellintä tai sientä apuna käyttäen. Kokeile kuviointia ensin esim. paksulle pahville tai muulle harjoitusalustalle. Käytä rajaukseen mieluiten maalarinteippiä ja poista teippi heti maalauksen jälkeen. Jos rajaat siveltimellä, tee se pieni kaistale kerrallaan ja telaa rajattu alue välittömästi sen jälkeen. Tällöin rajauskohdat eivät jää niin helposti näkyviin. Maalaa TAIKA Helmiäismaali kahteen kertaan, kuviointimaalauksessa yhteen kertaan.

Suuren tasaisen ja sileän maalipinnan tekeminen Taika Helmiäismaalilla vaatii taitoa ja kokemusta, sen sijaan esim. ristiin rastiin sively tai telaus onnistuu aloittelijaltakin ja suuremmallakin seinäpinnalla.

Taika Helmiäismaali soveltuu erinomaisesti myös sablonimaalaukseen.

Lisää ideoita ja tarkemmat ohjeet löydät Tikkurilan Taika-oppaasta ja värikartasta sekä Efektimaalausoppaasta.
Työvälineiden puhdistus
Poista ylimääräinen maali työvälineistä. Pese työvälineet vedellä ja saippualla. Hieman kovettuneen maalin poistoon suositellaan Tikkurilan Pensselipesua.
Hoito-ohjeet
Tarvittaessa aikaisintaan n.1 kk:n kuluttua maalaamisesta:
Puhdista pinta neutraalilla (pH 6-8) astianpesuliuoksella ja pehmeällä harjalla, pesusienellä tai siivousliinalla. Puhdista erittäin likaiset pinnat heikosti emäksisellä (pH 8-10) pesuliuoksella esim. siivousliinalla, pesumopilla tai pesusienellä. Huuhtele pinta huolellisesti.

Pintakäsittelyn jälkeen pintoja on käsiteltävä varoen muutamien viikkojen ajan, sillä tuote saavuttaa lopullisen kovuutensa ja kestävyytensä normaaliolosuhteissa noin 1 kk:n kuluttua. Mikäli pintoja joudutaan puhdistamaan pian pintakäsittelyn jälkeen puhdista pinta kevyesti pehmeällä harjalla, nihkeällä puhdistusliinalla tai mopilla.
Huoltokäsittely
"Ennen maalattu pinta" –ohjeen mukaan. Halutessasi voit päällemaalata efektipinnan Helmi kalustemaalilla (kalusteet yms.) tai vesiohenteisilla seinämaaleilla (seinäpinnat).
EU VOC -raja-arvo
(cat A/l) 200g/l (2010)
Taika helmiäismaali sisältää VOC max. 200 g/l.

KÄYTTÖTURVALLISUUS
Tuotetta ei ole luokiteltu vaaralliseksi. Tuotteesta on saatavilla käyttöturvallisuustiedote. Käyttöturvallisuustiedote

YMPÄRISTÖNSUOJELU JA JÄTEHUOLTO
Nestemäinen maalijäte on toimitettava ongelmajätteiden keräilypisteeseen. Tyhjät, kuivat pakkaukset voidaan toimittaa kierrätykseen tai tällaisen mahdollisuuden puuttuessa yleiselle kaatopaikalle. Ympäristöseloste
KULJETUS
VAK/ADR: ei luokiteltu
uju090113 / ome040609 / pih090113 / 858 6085-6

Maalilaskuri

Käsiteltävä pinta-ala
m
m
Maalin riittoisuus, kun pinta on…
1L =
1L =
Pinnan käsittely
Maalataan
kertaa
Tuotteen menekki, kun pinta on…
litraa
litraa
Virhe!