TUOTESELOSTE
1.10.2004
(entinen pvm. 10.12.2003)
 

Pellavaöljy

TYYPPI
Aito kylmäpuristettu pellavaöljy, ei sisällä mitään lisäaineita tai liuottimia.
SOVELTUVUUS
Pellavaöljyä käytetään erilaisten maalien ja lakkojen, esim itsekeitetyn punamultamaalin valmistukseen. Kun pellavaöljyä sekoitetaan valmiiden maalien, puunsuojien tai lakkojen joukkoon, on yhteensopivuus kokeiltava. Lisäksi on huomioitava, että pellavaöljy-lisäys muuttaa valmiin tuotteen ominaisuuksia, kuten parantaa imeytyvyyttä alustaan (puuhun, ruosteiseen rautapintaan), saattaa lisätä pinnan homehtumista ja hidastaa kuivumista. Pellavaöljyä käytetään myös sellaisenaan puupinnan suojaamiseen kosteudelta. Kylmäpuristettu pellavaöljy imeytyy tehokkaasti puuhun. Huom! Ulkokäytössä pinta homehtuu helposti.
KÄYTTÖKOHTEET
Sisäkäyttöön puupinnoille

TEKNISET TIEDOT
Tuote on liuoteohenteinen Työväline: sivellin
Värisävyt
Kellertävän kirkas.
Riittoisuus
Riippuu alustan imevyydestä.
Pakkaukset
1 l
Ohenne
Lakkabensiini 1050
Kovettuminen
Kuivuu hitaasti hapettumalla. Puupinta, johon pellavöljy on imeytynyt täysin, on kosketuskuiva seuraavana päivänä. Puuhun imeytymättömän öljyn kuivuminen kestää useita päiviä. Pinta voidaan uudelleenkäsitellä edellisen imeydyttyä (öljykyllästys). Olosuhteet vaikuttavat kuivumiseen voimakkaasti.
Kiinteäainetilavuus
100 %.
Tiheys
0,9 kg/l, ISO 2811
Varastointi
Kestää kylmävarastoinnin ja -kuljetuksen. Huonosti suljettu tai vajaa astia ei kestä pitkäaikaista varastointia.

KÄYTTÖOHJEET
Käsittelyolosuhteet
Pinnan on oltava kuiva, lämpötilan vähintään +5 ºC ja ilman suhteellisen kosteuden alle 80 %.
Esikäsittely
Käsittelemätön puupinta:
Puhdista pinta mahdollisesta liasta, homeesta ja irtoavasta aineksesta.
Asennus
Sekoita pellavaöljy hyvin ennen käyttöä. Tarvittaessa voidaan ohentaa Lakkabensiinillä. Ohennus parantaa imeytyvyyttä, mutta voi lisätä käsittelykertojen lukumäärää. Suositellaan öljykyllästyksessä käytettäväksi ns. märkää - märälle menetelmää, jottei imeytyminen esty pinnan hapettumisen vuoksi. Levitä siveltimellä, harjalla tai upottamalla. Pyyhi ylimääräinen pois.
Huom! Vanha harmaantunut tai likainen puupinta muuttuu öljyttäessä tummemmaksi.
Työvälineiden puhdistus
Pese työvälineet Lakkabensiinillä 1050 tai saippuavedellä. Hieman kovettuneen maalin poistoon suositellaan Tikkurilan Pensselipesua.
Hoito-ohjeet
Öljyäminen voi haitata myöhempiä huoltomaalauksia (vernissakuplat).

KÄYTTÖTURVALLISUUS
Tuotteen koostumus ei edellytä varoitusmerkintöjä. Käytössä noudatettava huolellisuutta ja vältettävä tarpeetonta altistumista. Itsesyttymisvaara. Estä pellavaöljyn imeytyminen tai valuminen eristeisiin tai rakenteissa oleviin rakoihin, joissa voi olla pölyä tai huokoisia materiaaleja. Tuotteen kostuttamat rievut ja trasselit tai tuotteen hiontapöly voivat syttyä itsestään, joten ne on säilytettävä vedellä kostutettuna ennen hävitystä, kuivattava mieluiten ulkona avoimessa tilassa tai poltettava välittömästi. Sisätiloissa voi kuivuneesta pellavaöljypinnasta suurilla pinnoilla käytettynä erittyä melko voimakas ja herkkiä ihmisiä ärsyttävä pistävä haju muutamia kuukausia käsittelyn jälkeen. Tuotteesta on saatavilla käyttöturvallisuustiedote. Käyttöturvallisuustiedote

YMPÄRISTÖNSUOJELU JA JÄTEHUOLTO
Tyhjät, kuivat myyntipakkaukset voidaan toimittaa kierrätykseen tai tällaisen mahdollisuuden puuttuessa yleiselle kaatopaikalle.
KULJETUS
VAK/ADR -
ivk251104 / inh261004 / nvi261104 / 005 0002