Uusi lastensairaala valmistuu vauhdilla

Ensimmäinen osa Uusi lastensairaala 2017 -hankkeesta (ULS) valmistuu sairaalateknisten laitteiden asennusta varten vuoden 2017 lopussa, ja koko sairaala luovutetaan kesäkuussa 2018. Tikkurila Oyj tukee hanketta lahjoittamalla sairaalaan sisämaalit ja tasoitteet.

Yhtiö haluaa edistää lasten, nuorten, aikuisten ja vanhusten hyvinvointia osallistumalla aktiivisesti projekteihin, joissa maalilla ja väreillä luodaan iloa, viihtyisyyttä ja kestävää kauneutta erilaisiin tiloihin ja ympäristöihin. Sairaaloissa maaleilla voidaan saada aikaan tiukimmatkin kestävyys- ja hygieniavaatimukset täyttäviä pintoja, ja oikein valituilla väreillä voidaan edistää kaikenikäisten ihmisten hyvinvointia ja toipumista.

ULS, Stenbäckinkatu koilliseen.

Hanke etenee aikataulussa

Työt edistyvät aikataulun mukaisesti, ja hanke on kokonaisuutena aikataulussa. Työmaalla työskentelee parhaillaan noin 300 henkilöä. Huhtikuussa 2017 ULS-hankkeen tilanne oli projektijohdon mukaan seuraava:
– Rakennussuunnittelu on pääosin saatu päätökseen.
– Sisävalmistustyöt ovat käynnissä kaikilla lohkoilla ja kaikissa kerroksissa. Sisätiloissa käynnistyviä töitä ovat kalusteiden asennustyöt sekä sähkö‐ ja LVIJA‐kalustaminen.
– Julkisivun verhoilutyö etenee kahdella julkisivulla. Uuden lastensairaalan ja viereisten Lasten‐ ja Naistenklinikan yhdysliikennekäytävien asennus on käynnissä.

Maalarit kehuvat Argentum 20 -erikoispintamaalia riittoisaksi. Työ käy myös joutuisasti, kun toinen levittää maalin ruiskulla ja toinen tasoittaa sen telalla.

Maalaus- ja tasoitetyöt käynnissä

Uusi lastensairaala 2017 -hankkeessa sisävalmistusvaiheen työt ovat edenneet aikataulun mukaisesti. Helmikuussa tehtiin viimeisiä tasoite- ja pohjamaalaustöitä, ja pintamaalausurakan on tarkoitus valmistua syksyllä 2017. Tikkurilasta on toimitettu ULS-hankkeen työmaalle tasoitteita sekä pohja- ja pintamaaleja. Maalaus- ja tasoitetöistä on vastannut Esko Nurmisen Maalaamo Oy.

Maaleista tärkein on Argentum 20, joka on vaativien kohteiden hygienian hallinnan avuksi kehitetty vesiohenteinen, puolihimmeä erikoispintamaali sisäseiniin ja kattoihin. Yhdessä hyvän laitoshygienian kanssa hopea-aktiivia sisältävä tuote estää bakteerikannan kasvua maalipinnalla. Se soveltuu erityissuunnittelukohteisiin (MaalausRYL 2012:n rasitusluokka 06) ja täyttää myös maalaustuoteryhmän 315 laatuvaatimukset.

M1-luokkaan kuuluvaa Argentum 20 -erikoispintamaalia on määritelty Uudessa lastensairaalassa tiloihin, joissa on tavallista korkeammat hygieniavaatimukset. Näitä ovat laboratoriotilat, leikkaussalit ja niihin liittyvät käytävät ja aputilat, vastaanottotilat, seurantatilat, eristystilat, keskustelutilat, heräämöt ja niihin liittyvät aputilat, tutkimushuoneet, hoitaja-asemat, potilashuoneet ja niihin liittyvät valvontatilat, käytävät sekä hissiaulat.

Pohjamaalina on käytetty esim. Luja Yleispohjamaalia, joka on homesuojattu erikoisakrylaattimaali kosteisiin tiloihin ja muihin erityiskohteisiin. Pintamaalaukset on tehty Argentum 20:lla ja Luja 7:llä.

Presto-tasoitteet ovat helppoja ja turvallisia käyttää, ja ne muodostavat hyvän ja tiiviin maalausalustan. Kuvassa levitetään Presto LV Märkätilatasoitetta.

Tasoitteiden osalta pääroolissa on Tikkurilan Presto-tuoteperhe. Uuden lastensairaalan tasoitetöissä käytetään muiden Presto-tuotteiden ohella uudentyyppistä Presto ALR Ruiskutasoitetta. Helposti levittyvä, täyttävä ja pölyämätön valmistasoite sopii etenkin kipsilevyseinien saumaukseen. Lisäksi käytössä ovat olleet Presto LG Karkeatasoite ja Presto LV Märkätilatasoite.

Teksti: Arja Schadewitz ja Meri Peltola
Kuvat: Arkkitehtitoimisto SARC Oy ja Tero Pajukallio

Lisää aiheesta

Lue Lastensairaalan värimaailmasta >>

Lue lisää Uudesta lastensairaalasta >> 


Ota yhteyttä
Tarvitsetko neuvoa suunnittelussa? Ota yhteyttä >>


Mainitut tuotteet

Argentum20

Argentum 20 -erikoispintamaali

Betoni-, rappaus-, tasoite-, tiili- ja yleisimmät rakennuslevypinnat sisätiloissa. Soveltuu sekä ensi- että huoltomaalaukseen.

Riittoisuus: n. 5–8 m²/l. Maalilaskuri
Työtapa:

Telaus, sively tai korkeapaineruiskutus.

- suutin 0,015"–0,021"
- ohennemäärä 0–5 til.-%
Ohenne: Vesi
Tuoteseloste Käyttöturvallisuustiedote
Tikkurila-Luja-7-09L

Luja 7, pintamaali, himmeä

Betoni-, rappaus-, tasoite-, tiili-, lastulevy-, kipsilevy ja puukuitulevypinnoille sisätiloissa. Soveltuu sekä uusille että ennen maalatuille pinnoille.

Riittoisuus:

n. 5-8 m²/l.

Maalilaskuri
Työtapa:

Telaus, sively tai korkeapaineruiskutus.

-suutin 0,015"- 0,021"
-ohennemäärä 0 – 5 til.-%
Ohenne: Vesi
Värikartat: Tunne väri, KaunisKoti ja Tikkurila Symphony 2436 värikartta
Tuoteseloste Käyttöturvallisuustiedote
Luja Yleispohjamaali 9L

Luja Yleispohjamaali

Betoni-, rappaus-, tasoite-, tiili- ja pahvipintojen sekä lastu-, kipsi- ja puukuitulevypintojen pohjamaalaukseen.
Soveltuu sekä uusille että ennen maalatuille pinnoille. Tarttuu hyvin myös aikaisemmin maalatuille puhtaille dispersio-, alkydi-, epoksi- ja katalyyttimaalipinnoille sekä sinkkipinnoille.

Riittoisuus: 7-10 m2/l imemättömille alustoille.
5-8 m2/l imeville alustoille. Maalilaskuri
Työtapa: Telaus, sively tai korkeapaineruiskutus.

-suutin 0.015" – 0.021"
-ohennemäärä 0 – 10 til.- % 
Ohenne: Vesi
Tuoteseloste Käyttöturvallisuustiedote
Presto_ALR

Presto ALR Ruiskutasoite

Kattojen ja seinien osa-ja kokotasoitukseen sekä saumanauhojen kiinnitykseen kuivissa sisätiloissa.

Soveltuu erityisesti levyseinille, myös betoni-, kevytbetoni-, rappauspinnoille sekä vanhoille maalipinnoille. Tasoitettu pinta voidaan maalata tai tapetoida.

Riittoisuus: Keskimäärin 1l/m2 1 mm:n tasoitepaksuudella. Menekki riippuu alustan tasaisuudesta. Maalilaskuri
Täyttökyky: Enint. 3.0 mm, olosuhteista riippuen.
Työtapa: Teräslasta, tasoiteruisku, telaus ja bazooka nauhoituskone.
Ohenne: Vesi
Tuoteseloste Käyttöturvallisuustiedote
Presto_LG_10L

Presto LG Karkeatasoite

Karhean pinnan tasoitukseen ja kolojen täyttöön. Täyttökyky 30 mm ilman halkeilua. Kutistuminen vähäistä ja hyvä tarttuvuus. Erityisesti karkeille betoni- ja rappauspinnoille, mutta jos pinta maalataan suositellaan pinnan ylisilotusta hienommalla tasoitteella kuten Presto LH, LF tai R.

Riittoisuus:
Maalilaskuri
Työtapa:

Levitys lastalla.

Ohenne: Vesi
Tuoteseloste Käyttöturvallisuustiedote
Presto_LV_3L

Presto LV Märkätilatasoite

Kipsi- ja puukuitulevyjen, betoni- ja rappauspintojen koko- ja osatasoitukseen kosteissa sisätiloissa. Erityisen sopiva saumanauhan kiinnitykseen ja tasoitteeksi kosteissa sisätiloissa. Täyttökyky 4 mm ilman halkeilua.

Riittoisuus:
Maalilaskuri
Työtapa:

Levitys lastalla.

Ohenne: Vesi
Tuoteseloste Käyttöturvallisuustiedote