Tiedekulmaan uudenlainen julkisivuratkaisu

Helsingin yliopiston Tiedekulma-rakennuksessa ikkunat ovat samassa tasossa vaalean rappauspinnan kanssa. Tikkurila on toimittanut vaativassa kohteessa käytetyt laastit, maalit ja pinnoitteet sekä ohutrappaus-eristejärjestelmän mukaiset materiaalit.

Jyrki Tienhaara (vas.) Ari Koivula ja Toivo Mäkeläinen ovat yhtä mieltä. Kohde oli haastava, mutta lopputulos näyttää hyvältä.

Helsingin yliopiston hallintorakennus Yliopistonkadun ja Fabianinkadun kulmassa peruskorjataan ja uudistetaan täysin. Rakennus muutetaan Tiedekulmaksi, monipuoliseksi kohtaamisten, tapahtumien ja vapaan työskentelyn ympäristöksi. Yleisölle avoin alakerta liitetään uudella tavalla osaksi kaupungin kävelykeskustaa ja sisäpiha katetaan.

Rakennuksen julkisivusta katoaa 1970-luvun tylyksikin koettu harmaabetoni. Uusina julkisivumateriaaleina käytetään luonnonkiveä, rappausta sekä puuta.

– Valkoinen rappauspinta on kaupunkikuvallisesti olennainen elementti. Se liittää rakennuksen yhteen ympäröivän historiallisen kivikaupungin kanssa, arkkitehti Teemu Toivio JKMM Architects Oy:stä kertoo.

Tiedekulman kadun puoleisissa julkisivuissa on päädytty myös Suomessa harvinaiseen ratkaisuun. Ikkunat ja rapattu pinta kulkevat samassa tasossa. Julkisivussa ei ole käytetty lainkaan ikkunanpieliä eli smyygejä.

– Ratkaisulla tuodaan tarvittavaa vastapainoa rakennuksen ulkoseinän massiivisuuteen, Toivio huomauttaa.

Tiedekulmassa on rapattavaa pinta-alaa kaikkiaan 1 200 m², joista ikkunoiden kirjomaa aluetta on 750 m².

Kaikki uusiksi

Helmikuussa 2017 Yliopistonkadun ja Fabianinkadun puoleiset julkisivut ovat jo valmiina. Rakennuksen telineillä työtä arvioimassa kiipeilevät SL Rappaus Oy:n työnjohtaja Ari Koivula, urakoitsija SRV Yhtiöiden kohdemestari Toivo Mäkeläinen sekä Tikkurila Oyj:n projektimyyntipäällikkö Jyrki Tienhaara.

Vanhasta rakennuksesta on purettu lähes kaikki, rungon kantavia seiniä lukuun ottamatta. Näihin on rakennettu uusi ulkopinta – ja talon sisäpuolelle uusi huonejärjestys.

Ari Koivula kertoo, että smyygittömän pinnan rappaaminen ei ole ollut ihan helppo rasti.

– Teimme ennen varsinaiseen työhön ryhtymistä lukuisia erilaisia malleja, joita sitten tutkimme yhdessä arkkitehdin, rakennuttajan ja rakennusvalvojan kanssa. Lopulta hyvä, kaikkia osapuolia tyydyttävä malli löytyi.


Valkoinen rappauspinta sopii hyvin Helsingin historialliseen ydinkeskustaan.

Millintarkkaa työtä

Julkisivu-urakan aluksi seinistä irrotettiin vanhat eristeet ja seinät oikaistiin Finngard Ruiskukorjausmenetelmällä. Siinä käytetään rappauspumpulla levitettävää Finnseco Ruiskulaastia, jolla betonipeitettä voidaan kasvattaa kerroksittain paikoin jopa 100 mm. 

– Oikaisurappaus oli kokonaisuuden kannalta erittäin tärkeä ja tarkka työvaihe. Mittojen oli oltava kohdallaan millilleen, Koivula kertoo.

Tämän jälkeen edettiin Finngard Ohutrappaus-eristejärjestelmän mukaisesti. Seinään kiinnitettiin 200 mm paksut EPS-eristeet liimaamalla Finnseco Kuitulaastilla. Eristeiden kiinnitys viimeisteltiin uppoasennetuilla Finngard STR U 2G -kiinnikkeillä. Eristeiden päälle levitettiin kerros Finnseco Kuitulaastia, johon painettiin Finngard Lasikuituverkko sekä ikkunoita kiertävät Finngard Kulmaprofiilit rappausohjureilla.


Seinä oikaistiin Finngard Ruiskukorjausmenetelmällä. Tämän jälkeen edettiin Finngard Ohutrappaus-eristejärjestelmän mukaisesti. Julkisivussa ei ole käytetty lainkaan ikkunanpieliä eli smyygejä.

– Sitten rapattiin toinen kerros Finnseco Kuitulaastilla ja pinta liipattiin sileäksi. Lopuksi rappauspinta pohjustettiin Finngard Silikonihartsimaalilla, jonka päälle hierrettiin Finngard Silikonihartsipinnoite, Koivula kuvailee.

Jyrki Tienhaara mainitsee, että ikkunarungon ja rappauksen väli on joustava elementtisauma.

– Elementtisaumamassan alla on solumuovinauha ja tämän alla uretaanivaahdotus. Toinen joustava elementtisauma on vielä ikkunarungon ja ikkunalasielementin välissä, hän kertoo.

Viimeistely vauhdikkaasti

Ari Koivula on tyytyväinen materiaaleihin, joilla työ tehtiin.

– Tikkurilan tuotteissa on hyvä käytettävyys. Laatukin on tietysti kohdillaan.

Rappaustöissä helppokäyttöisyys korostuu, sillä matkan varrella on paljon käsityötä ja esimerkiksi viimeiset pintatyöt on tehtävä turhia tuumailematta.

– Meillä pinnan viimeistelytöissä oli kahdeksan miestä. Edetä piti nopeasti, jotta pintahierrosta saatiin saumaton.

Mielenkiintoinen urakka

Keväällä vuorossa olivat vielä sisäpihan seinien rappaukset. Sisäpihalla käytetään kuitenkin perinteisiä smyygejä, joten työrupeama on helpompi. Takana on siis urakka, jollaista ei ole Suomessa ilmeisesti ennen tehty. Sopisiko tähän klassinen urheilutoimittajan kysymys: miltäs nyt tuntuu?

– No, työtä oli tuplasti enemmän kuin perinteisissä kohteissa, ennen kaikkea oikaisurappauksen takia. Mutta oli tämä mielenkiintoista, Ari Koivula naurahtaa.

– Hyvältähän tämä pinta näyttää. Ja tiukat laatukriteerit täyttyivät, SRV:n Toivo Mäkeläinen huomauttaa.

– Mielestäni lopputulos vastaa hyvin tavoitteita, arkkitehti Teemu Toivio summaa.

Lisätietoja:

Tiedekulman sivut
Katso: Video TiedekulmastaTeksti: Matti Välimäki
Kuvat: Pekka Kiirala


Ota yhteyttä
Kaipaatko lisätietoa julkisivujärjestelmistä? Ota yhteyttä >>
Käytetyt tuotteet

Finnseco Ruiskulaasti

 

Suojabetonipeitteen ja rakennevahvuuden kasvattaminen. Betonielementtien pystysaumaus,  luonnonkivimuurien saumaus. Soveltuu myös levitettäväksi käsin.

Finnseco Kuitulaasti

 

Käytetään eristerappausjärjestelmien liima-, verkotus- ja tasoituslaastina sekä betoni-, harkko-, levy- ja tiilirakenteiden tasoituslaastina.

Tuote soveltuu ulkoseiniin
Finngard_silikonihartsimaali_18L

Finngard Silikonihartsimaali

 

Betoni- ja lujien rappauspintojen ulkomaalaukseen.

Tuote on täyshimmeä
Tuote on vesiohenteinen Työväline: tela Työväline: ruisku Työväline: sivellin
Tuotteen riittoisuus karkealla pinnalla
4
m²/l
Tuotteen riittoisuus sileällä pinnalla
6
m²/l
Finngard_silikonihartsipinnoite_25kg

Finngard Silikonihartsipinnoite

 

Betonirakenteiden ja sementtivahvoilla laasteilla ylitasoitettujen betoni-, harkko- ja mineraalisten levypintojen pinnoitukseen.

Tuote on täyshimmeä
Tuote on vesiohenteinen Työväline: ruisku Työväline: teräslasta
Tuotteen riittoisuus karkealla pinnalla
1,5
kg/m²
Tuotteen riittoisuus sileällä pinnalla
3,5
kg/m²