Startup Saunassa nousee yrittämisen polte

Suomessa on isoja asioita päätetty ja uusia ideoitu perinteisesti saunassa. Niin tehdään nyt myös Startup Saunassa, joka on paljon muutakin kuin löylyhuone ilman kiuasta.

– Yrittäjyys on huonoin valinta ammatiksi, totesi professori luennolla ja sai kaksi opiskelijaa sisuuntumaan. Nyt tuli näytön paikka!

Näin sai alkunsa Aaltoes (Aalto Entrepreneurship Society ry) noin kymmenen vuotta sitten. Opiskelijavetoinen yhdistys päätti ryhtyä edistämään kasvuyrittäjyyttä Suomessa. Nyt Aaltoes on kasvanut suurimmaksi ja aktiivisimmaksi opiskelijavetoiseksi yrittäjyysyhteisöksi Euroopassa.

Toiminnan aluksi Aalto-yliopisto lahjoitti yhdistykselle toimitilat Espoon Otaniemestä.

– Saimme tilan hallintaoikeuden ja vapaat kädet toimia, sanoo Aaltoesin hallituksen jäsen Ville Lehto.

Aaltoesin toiminnassa on mukana noin sata vapaaehtoista työntekijää omien opintojensa ohessa. Tehtävää riittää, sillä vuodessa yrityshautomon ja -kiihdyttämön palveluja hyödyntää yli 400 yrittäjäksi aikovaa opiskelijaa. Startup Saunan maine on kiirinyt niin, että tiloissa käy vuosittain 10 000 kansainvälistä vierailijaa.

– Startup Saunan nimi oli aikoinaan selkeä valinta – mitä muuta Suomesta tiedetään maailmalla niin hyvin kuin sauna, Lehto jatkaa.

Tila tukemaan toimintaa

Startup Saunan tilat kaipasivat jo päivitystä uudelle vuosikymmenelle. Aaltoes otti alkuvuodesta yhteyttä Aalto-yliopiston sisustusarkkitehtuurin opiskelijoihin, ja yhteistyö alkoi nopeasti.

– Tilan toivottiin muuttuvan sekalaisesta vanhasta hallista innovatiiviseksi, käytännölliseksi ja tehokkaaksi. Tilaan toivottiin myös mieleen painuvaa ilmettä, joka nostaisi sen arvoa erityisesti kansainvälisten vierailijoiden silmissä. Sisustuksen toivottiin kuvastavan brändiä ja tarjoavan viihtyisän työympäristön työntekijöille, jotka tulevat eri puolilta maailmaa, sanoo sisustusarkkitehti Laura Heino, yksi suunnittelutiimin jäsenistä.

Remontin yhteydessä tiloja laajennettiin ylöspäin. Nyt monimuotoista tilaa on yhteensä 1 500 neliötä, johon on luontevasti sijoitettu niin hiljaisia huoneita, neukkareita, iso keittiö, back stage -esiintymistila sekä vapaata tilaa tehdä töitä niin yksin kuin ryhmissä. Ja tietysti on myös sauna.

Savusaunan perinnettä

Startup Saunan tiloissa oli jo suuret siniset merikontit, jotka hallitsevat tilaa, mutta niillä ei ollut kunnollista käyttötarkoitusta.

– Konttien sisätilat muutettiin ryhmätyötiloiksi ja kattojen päälle tehtiin tiimityöskentelyn alue, Heino kertoo.

Yhden kontin sisään oli jo valmiiksi rakennettu sauna vaaleine lauteineen. Suunnittelutiimi ottikin Startup Saunan ja suomalaisten perinteiden innoittamana konseptikseen Savusaunan.

– Halusimme vahvistaa tilan suomalaisuutta ja korostaa, paikan nimen mukaisesti, saunakulttuuria ja sieltä nousevia tapoja sekä materiaaleja. Valitsimme savusaunaperinteen sen intiimin tunnelman ja värimaailman takia.

– Muutimme vaalean tilan Tikkurilan mustalla Supi Saunavahalla savusaunaksi. Savusauna-kontti toimii nyt toimiston sydämenä ja tilana, jossa syntyvät perinteiden mukaisesti suurimmat innovaatiot, Laura Heino jatkaa.

Tehokasta tummaa, valoisaa vaaleaa

Startup Saunan sisäseinät ovat lähes kauttaaltaan maalattuja. Maalituotteiden asiantuntemusta tarvittiin jo suunnitteluvaiheessa.

– Tikkurilassa oltiin heti valmiita lähtemään mukaan opiskelijajärjestön erikoisluonteiseen proggikseen, Ville Lehto kertoo.

– Yksi suunnittelun suurimmista haasteista oli luoda tilasta kotoisampi ja valoisampi. Tämä ratkaistiin nimenomaan Tikkurilan maalien avulla, Laura Heino lisää. Tilassa on käytetty pääosin valkoisen ja mustan sävyjä.

– Niiden kontrasti loi tilaan erilaisia tunnelmia, toisaalta intiimimpää ja toisaalta avarampaa tunnelmaa. Valkoinen ja musta sopivat myös yhteen tilassa olemassa olevien elementtien ja niiden värien kanssa. Tikkurilan himmeän Luja 7:n valkoinen sävy Kinos L503 raikasti vanhat ja kuluneet tiiliseinät uuteen uskoon, Heino jatkaa.

– Tummien ja voimakkaiden sävyjen käytössä pitää muistaa ottaa huomioon maalin peittokyky käsittelykerroissa ja näin ollen myös maalin menekissä, muistuttaa tekninen asiantuntija Risto Hakkarainen Tikkurilasta.

Hän antaa projektin tiimille erityiskiitoksen siitä, että maalaustyön valvonta ja toteutus tehtiin hyvällä ammattitaidolla ja antaumuksella.

– Ville Lehto soitteli aina, kun oli kysymyksiä tai epätietoisuutta tuotteiden käytöstä tai sopivuudesta.

– Kun joskus itse tarvitsemme sopivia palaveripaikkoja käyttöömme omien tilojemme ulkopuolelta, Startup Saunan erilaiset ja luovat tilat ovat listan kärkipäässä, Hakkarainen toteaa.


Teksti: Leena-Kaisa Simola / Leka-Viestintä Oy
Kuvat: Verneri JäämuruTikkurilan tuotteet Startup Saunan peruskorjauksessa

  • Luja 7 himmeä, sävyt 1970, 1952, 1950 ja L503: pintamaali kovaan rasitukseen, kestää niin kosteutta, mekaanista rasitusta kuin pesuakin
  • Luja Yleispohjamaali

  • Black: täydellisen musta seinämaali

  • Lumi: erityisen valkoinen ja peittävä akrylaattimaali sisäpinnoille

  • Supi Saunavaha, väri musta

  • Prestonit 5+5 RuiskutasoiteLisätietoja

www.aaltoes.com
www.startupsauna.com


Käytetyt tuotteet

Tikkurila-Luja-7-09L

Luja 7, pintamaali, himmeä

 

Betoni-, rappaus-, tasoite-, tiili-, lastulevy-, kipsilevy ja puukuitulevypinnoille sisätiloissa. Soveltuu sekä uusille että ennen maalatuille pinnoille.

Tuote on himmeä
Tuote soveltuu sisäseiniin Tuote soveltuu sisäkattoon Tuote on vesiohenteinen Työväline: tela Työväline: ruisku Työväline: sivellin
Tuotteen riittoisuus karkealla pinnalla
5
m2/l
Tuotteen riittoisuus sileällä pinnalla
8
m2/l
Supi_Saunavaha_0,9L

Supi Saunavaha

 

Saunan puupintojen pintakäsittelyaine, joka imeytyy puuhun ja muodostaa luonnollisen likaa ja vettä hylkivän pinnan. Soveltuu myös muiden sisätilojen puupintojen, kuten puukalusteiden, ja hirsipintojen käsittelyyn.

Tuote soveltuu sisäseiniin Tuote soveltuu sisäkattoon Tuote on vesiohenteinen Työväline: sivellin
Tuotteen riittoisuus karkealla pinnalla
10
m2/l
Tuotteen riittoisuus sileällä pinnalla
13
m2/l
Luja Yleispohjamaali 9L

Luja Yleispohjamaali

 

Betoni-, rappaus-, tasoite-, tiili- ja pahvipintojen sekä lastu-, kipsi- ja puukuitulevypintojen pohjamaalaukseen.
Soveltuu sekä uusille että ennen maalatuille pinnoille. Tarttuu hyvin myös aikaisemmin maalatuille puhtaille dispersio-, alkydi-, epoksi- ja katalyyttimaalipinnoille sekä sinkkipinnoille.

Tuote on täyshimmeä
Tuote soveltuu sisäseiniin Tuote soveltuu sisäkattoon Tuote on vesiohenteinen Työväline: tela Työväline: ruisku Työväline: sivellin
Tuotteen riittoisuus karkealla pinnalla
5
m2/l
Tuotteen riittoisuus sileällä pinnalla
10
m2/l
Lumi Erittain valkoinen seinamaali tayshimmea 9L

Lumi

 

Sisämaalaukseen rappaus-, betoni-, tasoite-, tiili-, pahvi-, puu-, kartonkipintaiselle kipsilevy-, lastulevy- ja puukuitulevypinnoille. Soveltuu sekä uusille että ennen maalatuille pinnoille. Ei sovellu ovien ja kalusteiden maalaukseen.

Tuote on täyshimmeä
Tuote soveltuu sisäseiniin Tuote on vesiohenteinen Työväline: tela Työväline: ruisku
Tuotteen riittoisuus karkealla pinnalla
7
m2/l
Tuotteen riittoisuus sileällä pinnalla
12
m2/l
Prestonit_5+5_ruiskutasoite_14L

Prestonit 5+5 Ruiskutasoite

 

Kattojen ja seinien pohja- ja pintatasoitukseen kuivissa sisätiloissa. Soveltuu betoni- , kevytbetoni-, rappaus-, tasoite- ja kipsilevy- ja puukuitulevypinnoille. Soveltuu myös vanhoille maalipinnoille. Pinta voidaan maalata tai tapetoida.

Tuote soveltuu sisäseiniin Tuote soveltuu sisäkattoon Tuote on vesiohenteinen Työväline: ruisku Työväline: teräslasta

Kontaktibanneri_2018
Tarvitsetko neuvoa suunnittelussa? Ota yhteyttä >>