Sähköistä tunnelmaa Energian Oivalluskeskuksessa

Peruskorjattu Energian Oivalluskeskus avattiin uudelleen Tallinnassa kesäkuussa 2014. Se sijaitsee historiallisesti merkittävässä rakennuksessa – entisessä sähkölaitoksessa, jossa tuotettiin sähköä vuoteen 1979.

Tallinnan sataman ja rautatieaseman välissä sijaitseva Energian Oivalluskeskus (Energia Avastuskeskus) on koko perheen vierailukohde, jossa voi tutustua luonnontieteisiin, tekniikkaan ja empiirisiin tieteisiin. Koska rakennus on entinen sähkölaitos, suuri osa näyttelystä on omistettu energialle ja sähkölle. Näytteillä on myös aikoinaan sähkön tuotantoon käytettyjä koneita ja laitteita.

Keskuksen 130 interaktiivista näyttelyesinettä tarjoavat hauskoja elämyksiä koko perheelle. Ehdoton vetonaula on salamasaari, johon kerätyt esineet muuttavat sähkön näkyviksi salamoiksi. Planetaario esittelee tähtitiedettä ja avaruustutkimusta.

Yli 100 vuoden historia

Sähkölaitos rakennettiin vuonna 1912 insinööri P. Küreniuksen johdolla. Rakennusta kunnostettiin useaan otteeseen. Toisen maailmansodan aikana laitos tuhoutui osittain, mutta se rakennettiin uudestaan. Toiminta jatkui taas vuonna 1948.

Energian Oivalluskeskuksen edeltäjä on samassa rakennuksessa 1990-luvulla viisi vuotta toiminut Energeetikamuuseum. Vuodesta 1999 siellä toimi Energiakeskus, joka vuonna 2009 sai nimekseen Energia Avastuskeskus eli Energian Oivalluskeskus.

Paluu 1930-luvulle

Kolmikerroksisen rakennuksen pinta-ala on noin 3 800 m2.  Nyt valmistuneen, 3,7 milj. euroa maksaneen peruskorjauksen rahoittivat Enterprise Estonia ja AS Eesti Energia. Peruskorjauksen ja näyttelyt suunnitteli KAOS Arhitektid OÜ, ja rakennustöistä vastasi AS Restor. Näyttelyt rakensi Ten Twelve OÜ.

Peruskorjauksessa vanha sähkölaitos palautettiin tyyliin, joka sillä oli ollut 1930-luvulla. Rakennuksen ulkopuoli on suojeltu – jopa niin, ettei siihen saanut kiinnittää edes nimikylttiä. Sisätilojen ehostamiseen käytettiin muun muassa Tikkurila Oyj:n ja sen virolaisen tytäryhtiön AS Tikkurilan tuotteita.

Viron kulttuuriministeriö ilmoitti tammikuussa, että peruskorjattu Energian Oivalluskeskus on saanut  Viron museoneuvoston (Eesti Muuseuminõukogu) vuoden 2014 erikoispalkinnon museon palauttamisesta kulttuurimonumentiksi. Tuomaristo perusteli tunnustusta sillä, että korjauksen yhteydessä pystyttiin säilyttämään muun muassa turbiinit  ja muut rakennuksen teollisuushistoriasta muistuttavat tuotantolaitteet.

Väriä lattioihin ja kattoon

Betonilattiat käsiteltiin Tikkurilan Temafloor P 300 -epoksipinnoitteella ja suojattiin himmeällä Fontedur FL Matt -polyuretaanipintalakalla. Sävyt ovat vihertävä RAL 6021, harmaanvalkoinen RAL 9016 ja keltainen RAL 1018. Lattiaurakka oli Epoviimistlus OÜ:n vastuulla.

Silverrest Fassaadid OÜ maalasi seinät valkoisella Vivacolor Latex -pohja- ja kattomaalilla sekä puolihimmeän Vivacolor Interior Kitchenin sävyillä, samoilla joita käytettiin lattioissakin.

Teksti Arja Schadewitz

Kuvat Tarmo Mooste


Lisätietoja: www.energiakeskus.ee, www.kaosarhitektid.ee


Tuotetieto

Temafloor P300

Temafloor P 300

 

Suuren kemiallisen ja mekaanisen rasituksen alaiset vanhat ja uudet betonilattiat.

Tuote soveltuu sisälattiaan Työväline: tela Työväline: teräslasta
Tuotteen riittoisuus karkealla pinnalla
2
m2/l
Tuotteen riittoisuus sileällä pinnalla
3
m2/l
Fontedur FL Matt

Fontedur FL Matt

 

Soveltuu Fontefloor ja Temafloor -epoksi- ja polyuretaanilattioiden pintalakaksi. Voidaan käyttää myös pölynsidontalakkana, ei tummenna betonipintaa. Sävytettävissä Pro Grey –värikartan Kuultavat harmaat –värisävyihin.

Tuote soveltuu sisälattiaan Tuote on vesiohenteinen Työväline: tela Työväline: teräslasta