Onnellisten asukkaiden puukerrostalot

Pohjois-Helsingin Pukinmäessä Eskolantie 4:ssä on neljä korkeimmillaan seitsenkerroksista puukerrostaloa, jotka edustavat uutta ajattelua suomalaisessa rakentamisessa. Moderni musta sävy löytyi Tikkurilan teollisuusvärikartasta.

– Betonielementit ovat hallinneet suomalaista kerrostalorakentamista. Puuta on ollut pientalojen materiaalina jo kauan, mutta tehokkaassa kerrostalorakentamisessa sitä ei juuri ole käytetty, Pukinmäen puukerrostalojen arkkitehti Matti Iiramo sanoo.

Iiramon toimisto on menestynyt tuplaten Eskolantien kohteen kanssa: ensin se voitti Stora Enson ja SRV:n kanssa Helsingin kaupungin asuntotuotantotoimiston Suunnittele ja Rakenna -kilpailun, ja syksyllä 2016 kohde voitti vielä pohjoismaisten yleishyödyllisten asuntotoimijoiden yhdistys NBO:n järjestämän kisan.

NBO:n palkitsemisperusteissa kiitetään persoonallista julkisivua, rohkeaa värinkäyttöä ja asuntojen kodinomaista tunnelmaa. Puukerrostalot sopivat hienosti tontilleen, ne ovat muotonsa ja värityksensä puolesta kiinnostavan näköisiä ja tarjoavat laadukasta asumista kohtuulliseen hintaan.

Talojen 93 asunnosta osa on Helsingin kaupungin asunnot Oy:n eli Hekan vuokra-asuntoja ja osa Helsingin Asumisoikeus Oy:n eli Hason asumisoikeusasuntoja.

Kesämökin tunnelmaa

"Maaleissa on huippuunsa kehitetty sideainetekniikka, joka on Tikkurilan ja sideainevalmistajan pitkän tuotekehitys-yhteistyön tulos"

Jussi Kemppi, Tikkurila

Helsingin asuntotuotantotoimisto (ATT) asetti alusta saakka vaatimukseksi, että talot tehdään puusta. Tämä oli hyvä päätös, sillä lopputulos on jopa yllättänyt positiivisesti kaikki osapuolet.

Betoniin verrattuna asuntojen tunnelma on lämmin, kuin kesämökillä olisi. Talojen asukkaat ovat kiittäneet moneen otteeseen luonnonmukaista tunnelmaa.

– Halusimme tähän kohteeseen modernin ratkaisun ja samalla edistää puurakentamista. Mitään pakottavaa syytä esimerkiksi kaavan tai tontinluovutusehtojen puolelta ei ollut, ATT:n hankesuunnittelupäällikkö Seidi Kivisyrjä sanoo.

Valittuun toteutusehdotukseen ATT päätyi laadukkaan arkkitehtuuriratkaisun, energiatehokkuuden ja kustannustehokkuuden vuoksi.

– Kokonaisuus, jossa musta väri oli yksi ominaisuus, viehätti raatia, ja tämä ehdotus arvioitiin laadullisesti parhaaksi.

Valmis kokonaisuus on miellyttänyt rakennuttajan silmää.

– Talot ovat asettuneet täydennysrakentamiskohteena mainiosti ympäristöönsä, Kivisyrjä kiittää.

Arkkitehdille puu oli materiaalina tuttu, mutta kerrostalokokonaisuuden rakennesuunnitteluun ja talotekniikkasuunnitteluun se aiheutti hieman päänvaivaa.

– Puurakentamisesta on tämänkokoisissa kohteissa niin vähän kokemusta, että rakennesuunnittelu vei tavallista enemmän aikaa, kun ratkaisut poikkeavat betonitalojen vastaavista rakenteista. Muun muassa putkistojen kaikki nousut johdettiin porraskuilujen kautta, Iiramo sanoo.

Nousuputkistojen veto porraskuilujen kautta ja asuntokohtaiset syötöt tarjosivat arkkitehdille vapaat kädet piirtää talon kaikki kerrokset erilaisina, mitä perinteissä betonirakentamisessa ei voi tehdä.

– Käytimme suunnittelussa viittä erilaista kerrostyyppiä ja pystyimme tekemään taloista hyvin ilmeikkäitä.

Parasta pintaan

Talot ovat hyvin poikkeuksellisia ulkoisesti, sillä ne ovat lähes kauttaaltaan mustia.

– Halusin tuoda tähän kohteeseen yksilöllisen värin ja hieman myös provosoida konservatiivista talojen väritystä. Musta on Suomessa talovärinä uusi, vaikka se on ollut esimerkiksi Tanskassa vuosikaudet hyvin suosittu. Väriopin professorini sanoi takavuosina, että harmaa ei ole väri, mutta musta on, Matti Iiramo jatkaa.

Puuelementeissä käytetty puutavara maalattiin ensin kahteen kertaan Stora Enson ja Tikkurilan yhteistyökumppani Siparila Oy:n tehtailla Ultra Pro -maalin sävyllä TVT 0202. Tuotteella on erityisen hyvä tartunta sekä raakapuuhun että höylättyihin pintoihin.

– Kyseessä oli niin sanottu välimaalaus, jossa tehtiin kaksi 80 mikrometrin kerrosta. Valmiisiin elementteihin tehtiin viimeistelynä Stora Enson Pälkäneen tehtailla Ultra Matt -maalaus, jolla saatiin matta pinta. Sävynä oli sama musta TVT 0202 kuin välimaalissa, Tikkurilan avainasiakaspäällikkö Jussi Kemppi kertoo. 

Maalaus tehtiin Siparilan sertifioiduissa olosuhteissa, jolloin maalien kestävyydessä päästään parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen.

– Maali pääsee kuivumaan näissä olosuhteissa optimaalisesti läpikuivaksi. Tehtaalla on muun muassa varmistettu, että maalattavan materiaalin kosteus on alle 18 prosenttia.

Sekä Ultra Pro että Ultra Matt ovat vesiohenteisia polyakrylaattimaaleja, jotka on suunniteltu teolliseen käyttöön ja nopeille tuotantolinjoille.

– Maaleissa on huippuunsa kehitetty sideainetekniikka, joka on Tikkurilan ja sideainevalmistajan pitkän ja uniikin tuotekehitysyhteistyön tulos, Kemppi toteaa.

Valmiiksi maalatut elementit mahdollistavat puurakentamisen ympäri vuoden ja lähes kaikissa olosuhteissa, kun maalausta varten ei tarvitse odottaa siihen sopivia kelejä. Lisäksi laadukkailla tuotteilla saadaan aikaan erittäin säänkestävä pinta.

Teksti: Jukka Nortio
Kuvat: Tuomas Uusheimo


Käytetyt tuotteet

Ultra Pro

Ultra Pro

 

Vesiohenteinen, yksikomponenttinen, polyakrylaattipohjainen ulkoverhousmaali. Soveltuu ulkoverhouspaneeleille ja laudoille ym. puupinnoille.

Ultra-Matt

Ultra Matt Talomaali

 

Käsittelemättömien, teollisesti pohjamaalattujen tai aikaisemmin puupintojen ulkomaaleilla käsiteltyjen pintojen ulkomaalaukseen.

Käytetään myös Tikkurila ProHouse -konseptin viimeistely- ja valmiiksimaalaukseen työmaalla.

Tuote on himmeä
Tuote soveltuu ulkoseiniin Tuote on vesiohenteinen Työväline: ruisku Työväline: sivellin
Tuotteen riittoisuus karkealla pinnalla
4
m2/l
Tuotteen riittoisuus sileällä pinnalla
9
m2/l

Ota yhteyttä
Tarvitsetko neuvoa suunnittelussa? Ota yhteyttä >>