Lauttis kokosi palvelut saman katon alle 

Lauttasaari on yksi niistä Helsingin kaupunginosista, jonka elämää länsimetro mullistaa – sekä maan alla että päällä. Metroaseman päälle on nimittäin rakennettu uusi kauppakeskus ja sen yläpuolelle vielä kolme kerrostaloa.

Metroaseman on urakoinut Skanska. Aluetta kehitetään YIT Oyj:n Kaupunki kylässä -konseptin mukaisesti, joka yhdistää asumista, palveluita ja työpaikkoja sekä tukeutuu moderniin joukkoliikenteeseen.

Uusi kauppakeskus, ”Lauttis”, rakennettiin vuonna 1970 valmistuneen ja sittemmin puretun Lauttasaaren ostoskeskuksen paikalle. Vuonna 2014 alkanut rakennustyö eteni aikataulussa, ja kauppakeskus avasi ovensa 1.12.2016. Nimi on YIT:n järjestämän kilpailun tulos.

Kauppoja kahdessa kerroksessa

Liiketilaa Lauttikseen tuli n. 6 000 m². Market-kerroksessa Otavantien tasossa on kaksi päivittäistavarakauppaa (S-Market ja K-Supermarket) ja länsimetron pääsisäänkäynti, jota ennustetaan noin 20 000 ihmisen käyttävän päivittäin. Lauttasaarentien tasossa 1. kerroksessa ovat mm. Alko, Nordea, apteekki, erikoisliikkeitä, ravintoloita ja kahviloita sekä ilta-aurinkoon avautuva torialue.

Maanalainen pysäköintilaitos tarjoaa kahdessa kerroksessa yhteensä 230 autopaikkaa asukkaille, asiakkaille ja liityntäpysäköinnille. P-tasolla sijaitsee myös lauttasaarelaisia palveleva asiamiesposti.

Lauttiksen yläpuolelle YIT on rakentanut kolme kuusikerroksista taloa, joihin valmistui 136 erikokoista asuntoa vuosina 2016–2017. YIT Koti kauppaa kahdesta talosta muuttovalmiita asuntoja, ja Realia Asuntovuokraus taas tarjoaa kolmannesta talosta vuokra-asuntoja.

Maalari Niko Kinnunen viimeistelee liiketilan seinän pintamaalausta.

Käytännönläheistä suunnittelua

Kauppakeskuksen ja kerrostalojen arkkitehtisuunnittelusta on vastannut helsinkiläinen Cederqvist & Jäntti Arkkitehdit, jolla on laaja kokemus toimistoista, kaupallisista, julkisista ja asuinrakennuksista sekä urbaanista rakenteista. Toimisto haluaa tarjota korkeatasoista arkkitehtuuria, jossa lähestytään käytännönläheisellä tavalla rakentamiseen, teknologiaan ja kestävään kehitykseen liittyviä asioita.

Arkkitehti Leena Brooke kertoo, että Lauttasaaren kauppakeskus ja asunnot ovat ns. hybridihanke, jossa on yhdistyneenä asumista, palvelutarjontaa ja pysäköintiä. Lauttiksesta syntyy lauttasaarelaisten uusi keskusta ja olohuone joukkoliikenteen solmukohtaan.

Kaupallinen osa sijoittuu kahteen maantasokerrokseen, ja kauppakäytävät toimivat jouhevina jalankulkuyhteyksinä eri kulkusuunnista palvelujen, joukkoliikennevälineiden sekä pysäköinti- ja pyöräpaikkojen välillä.

– Kauppakeskuksen ulkoilme muodostuu kaupunkimaisista kivijalkaliikkeistä, ja julkisivuilla vuorottelevat musta tiilimuuraus ja näyteikkunat mainosvaloineen. Yläpuolisten asuntojen julkisivut on rapattu valkoisiksi. Jalankulkualueiden yhtenäisenä pintamateriaalina on vanhan ostarin ja sen ympäristön hengen mukaisesti harmaa betonilaatta.

– Julkisivun musta-valkoinen värimaailma on tuotu myös sisälle kauppakeskukseen. Kauppakäytävien ilme toistaa samaa teemaa kuin ulkona: lasiset näyteikkunat ja mustat umpiosat vuorottelevat, kivilattiat ovat betoninharmaat ja alakatot valkoisia. Poikkeuksen väritykseen tuo kauppakeskuksen oma signaaliväri, joka esiintyy liikekeskuksen valomainoksissa ja logossa, opasteissa sekä valikoiduilla korostettavilla seinillä. Eri toimijat tuovat kauppakeskukseen väriä omilla mainoksillaan, logoillaan ja tunnusväreillään, arkkitehti kuvailee.

Työpäällikkö Risto Majaranta on tyytyväinen Lauttiksessa käytettyyn Tikkurilan tuotevalikoimaan.

Maalaus kerralla kuntoon

Lauttiksen tasoite- ja maalausurakka on ollut Lainisalo Rakennusmaalaus Oy:n vastuulla. Siihen kuuluivat katot ja seinät neljässä kerroksessa eli pysäköintilaitoksessa ja kauppakeskuksessa. Työ alkoi kesällä 2015, ja valmista tuli vuoden 2016 puolella.

– Katot ovat betonia ja seinät Gyproc-levyä. Tasoitetyössä käytettiin nauhoihin Tikkurilan Presto J:tä ja seiniin Presto LH:ta. Pinnat maalattiin ensin kertaalleen Ykköspohjalla, ensin ruiskulla ja tasoitettiin sitten telalla. Pintamaalauslupa saatiin vasta tiettyjen vaiheiden valmistuttua, sillä rakentaja halusi saada pinnat kerralla kuntoon, ilman korjausmaalauskierroksia, kertoo silloinen työpäällikkö Risto Majaranta.

Seiniin tuli pintamaaliksi Siro 7 pääsävynä RAL 9010 ”pure white”, joka muistuttaa Tikkurilan maalarinvalkoista. Lisäksi tuli yritysten kuten markettien ja muiden liikkeiden omia tunnusvärejä.

Talotekniikkatilat käsiteltiin kauttaaltaan Ykköspohjalla. Samalla tuotteella maalattiin myös seinillä risteilevät putket eristämisen jälkeen. Ykköspohja tuntuukin olevan työmailla oikein suosikkituote. Majarannan mukaan se ”pysyy yllättävän hyvin”.

IV-kanavat maalattiin eristämisen jälkeen Ässä 1:llä. Teräspilarit ja -palkit pohjamaalattiin tehtaalla ja pintamaalattiin työmaalla Rostex Superilla.

Lyhyestä historiastaan huolimatta Lainisalo Rakennusmaalaus Oy on ollut mukana jo useissa huomattavissa kohteissa. Vuodesta 2010 se toimi nimellä Lainisalo Interior Oy erikoisalanaan koristemaalaus ja entisöinti. Vuonna 2013 nimi muutettiin nykyiseen muotoon, kun uusien henkilöresurssien myötä osaamisalueisiin saatiin lisätä rakennusmaalaus. Lauttis on yksi uusista sulista hattuun.

Video

Katso video Lauttiksen avaijaisista >>


Teksti: Arja Schadewitz
Kuvat: Tero Pajukallio
Havainnekuvat: YIT


Kontaktibanneri_2018
Tarvitsetko neuvoa suunnittelussa? Ota yhteyttä >>


Käytetyt tuotteet

Siro_7_18L

Siro 7 seinämaali

 

Betoni-, rappaus-, tasoite-, kipsilevy-, lastulevy ja puukuitulevypinnoille ensi- ja huoltomaalaukseen käyttöohjeen mukaan.

Tuote on himmeä
Tuote soveltuu sisäseiniin Tuote soveltuu sisäkattoon Tuote on vesiohenteinen
Tuotteen riittoisuus karkealla pinnalla
5
m²/l
Tuotteen riittoisuus sileällä pinnalla
11
m²/l
Rostex_Super_vaaleanharmaa_10L

Rostex Super ruosteenestopohjamaali

 

Teräs-, sinkittyjen ja karhennettujen alumiinipintojen pohjamaalaukseen normaalia kovempaan rasitukseen joutuvissa kohteissa, joissa tavallisen alkydipohjamaalin tarttuvuus tai kuivumisnopeus ei ole riittävä. Soveltuu myös kupari,- messinki- ja ruostumaton teräs-, PURAL, POLYESTERI, AKRYYLI ja vanhentuneelle PVC -pinnoitetuille teräsohutlevyille. Voidaan käyttää sekä alkydimaalien (esim. Miranol, Unica, Panssarimaali) että vesiohenteisten maalien (esim. Panssari Akva) pohjamaalina.

Vain ammattikäyttöön.

Tuote on himmeä
Tuote on liuoteohenteinen Työväline: ruisku Työväline: sivellin
Tuotteen riittoisuus karkealla pinnalla
10
m2/l
Tuotteen riittoisuus sileällä pinnalla
10
m2/l
Ässa 1

Ässä 1 katto- ja pohjamaali

 

Rappaus-, betoni-, tasoite-, lastulevy-, kipsilevy- ja puukuitulevypinnoille sekä uudis- että huoltomaalaukseen käyttöohjeen mukaan. Tarttuu hyvin sinkittyihin pintoihin.

Tuote on täyshimmeä
Tuote soveltuu sisäseiniin Tuote soveltuu sisäkattoon Tuote on vesiohenteinen Työväline: tela Työväline: ruisku Työväline: sivellin
Tuotteen riittoisuus karkealla pinnalla
5
m²/l
Tuotteen riittoisuus sileällä pinnalla
11
m²/l
Presto_J_10L

Presto J Saumatasoite

 

Kipsilevysaumojen tasoitukseen ja erityisesti saumanauhan kiinnitykseen kuivissa sisätiloissa. Työstetään käsin teräslastalla tai koneellisesti automaattisaumauskone "Bazookalla".

Tuote soveltuu sisäseiniin Tuote soveltuu sisäkattoon Tuote on vesiohenteinen Työväline: teräslasta
Presto_LH_10L

Presto LH Kevyttasoite

 

Erityisesti harmaan alustan tasoitukseen, kuten kipsilevy-, betoni-, kevytbetoni- ja rappauspinnoille, mutta myös lastulevy-, puukuitulevypinnoille. Erityisen sopiva myös kipsilevysaumojen tasoitukseen.

Tuote soveltuu sisäseiniin Tuote soveltuu sisäkattoon Tuote on vesiohenteinen Työväline: teräslasta
Ykkospohja_18L_1

Ykköspohja pohjamaali

 

Sisämaalaukseen, betoni-, rappaus-, tasoite- tiili- ja  pahvipintojen sekä lastu-, kipsilevy- ja puukuitulevypintojen pohja- ja pintamaalaukseen käyttöohjeen mukaan. Tarttuu hyvin sinkittyihin pintoihin.

Tuote on täyshimmeä
Tuote soveltuu sisäseiniin Tuote soveltuu sisäkattoon Tuote on vesiohenteinen Työväline: tela Työväline: ruisku Työväline: sivellin
Tuotteen riittoisuus karkealla pinnalla
7
m2/l
Tuotteen riittoisuus sileällä pinnalla
12
m2/l