Kehäradan asemat kylpevät kirkkaissa väreissä

Heinäkuun alussa avautuneen Kehäradan asemilla on panostettu väreihin ja elävöittävään kaupunkitaiteeseen. Tikkurilan tuotteet näkyvät niin upeissa seinämaalauksissa kuin teräsrakenteiden pintakäsittelyssäkin.

Ensimmäinen heinäkuuta 2015 alkoi liikennöinti kauan odotetulla Kehäradalla. Kahden viime vuoden sisällä radan varteen on noussut viisi uutta asemaa: Kivistön, Vehkalan ja Leinelän pinta-asemat sekä Lentoaseman ja Aviapoliksen tunneliasemat. Rata tarjoaa nopean yhteyden lentokentälle sekä etelästä että pohjoisesta. Matka-aika Helsingin keskustasta on puoli tuntia ja Tikkurilasta alle 10 minuuttia.

Kaikille 18 km pitkän Kehäradan uusille asemille suunniteltiin yhtenäinen ilme, joka koostuu harmaasta yleisväristä ja kunkin aseman omasta tunnusväristä. Sekä uusilla että vanhoilla asemilla on kiinnitetty huomiota värien ja taiteen tuomaan viihtyisyyteen, sillä Kehäradan asemakaavaa tehtäessä Vantaan kaupunki edellytti, että radan vartta elävöitetään taiteen avulla. Seinämaalauksia onkin ilmestynyt jo usealle asemalle, ja lisää on luvassa.

Väreillä eloa Myyrmäkeen, Martinlaaksoon ja Louhelaan

Vantaan Myyrmäen peruskorjattu juna-asema otettiin käyttöön maaliskuussa 2015. Remontin yhteydessä koko aseman yleisilme muuttui: asema on nyt Suomen suurin julkiseen tilaan toteutettu katutaideteos. Urbaanissa taideteoksessa on käytetty rohkeasti värejä ja luotu erilaisia tunnelmia.

Juna-aseman sisällä olevat taideteokset toteutti suomalainen katutaidekollektiivi Multicolored Dreams yhteistyössä Tikkurilan kanssa. Maalaukset ovat osa Myyrmäki-liikkeen ja Vantaan taidemuseon Myyr York Street Art City -hanketta. Mukana oli mm. graafisia suunnittelijoita, kuvittajia ja sisustusarkkitehti. Ulkomaalaukset ovat puolestaan chileläisen Un Kolor Distinto -ryhmän käsialaa. Radan länsipuolen seinät saivat kaksikon käsittelyssä monivärisen, lähes surrealistisen ulkoasun.

VIDEO: Katso miten Myyrmäen aseman katutaideteos valmistui!

Monet Myyrmäen ja Martinlaakson alueen alikulkutunneleista ovat saaneet uuden ilmeen muutaman viime vuoden kuluessa, kun Myyrmäki-liikkeen kanssa läheisesti yhteistyötä tekevä Street Art Vantaa on kesien 2013–2015 aikana muuttanut harmaita tai muuten nuhjuisia alikulkutunneleita väreillä ilotteleviksi taideteoksiksi. Kuluvana kesänä Tikkurila on tehnyt Street Art Vantaan kanssa yhteistyötä muun muassa Louhelan asema-aidan maalauksessa ja Martinlaakson vanhan ostoskeskuksen pysäköintialueen kaunistamisessa. Viimeisimmät katutaideteokset valmistuivat heinäkuun lopulla.

Kestävää kauneutta kulkuväylille

Tikkurila on mukana Kehäradan asemien kaunistamisessa vuonna 2012 käynnistetyn sosiaalisen vastuun ohjelman, Kestävää kauneutta, tiimoilta. Ohjelman tarkoituksena on inspiroida ihmisiä ja yhteisöjä kohentamaan ympäristöään sekä toisaalta luoda kaunista, kestävää ja usein hyvin käyttäjälähtöistä uniikkia ympäristöä. Maalilla ja väreillä voidaan luoda iloa, viihtyisyyttä ja kestävää kauneutta erilaisiin tiloihin ja ympäristöihin.

Vantaan asemien katutaidehankkeissa Tikkurilan vastuulla ovat maalitoimitukset ja tekninen konsultointi. Myyrmäen aseman sisälle tehtyihin maalauksiin käytettiin Tikkurilan Luja Himmeä -maalia, joka on kestävä valinta kovassa käytössä oleville tiloille. Asemien ulkomaalauksissa ja alikulkutunneleissa on käytetty pääasiassa Yki Sokkelimaalia, joka soveltuu hyvin karujen betoniseinien kaunistamiseen.

Leinelässä pääosassa teräsrakenteiden suojaus

Huomattavasti hillitympää värimaailmaa edustaa asemista Leinelä, jossa Tikkurilan tuotteita käytettiin teräsrakenteiden pintakäsittelyssä. Aseman tunnusväri omenanvihreä näkyy yksityiskohdissa, kuten laiturin suojaseinäkkeissä ja ylikulkusillan sisäkatossa. Metallipintoja hallitsee keskiharmaa yleisväri, RAL Classic -kartan sävy RAL 9006.

Silta ja muut aseman teräsrakenteet suihkupuhdistettiin kohteesta riippuen teräsmurskalla tai kvartsihiekalla esikäsittelyasteeseen Sa2½. Kuumasinkityt pinnat esikäsiteltiin luonnonhiekalla. Leinelän asemalla kuumasinkittyjä rakenteita ovat pilarit, laiturin katos, portit ja polkupyöräkatokset.

Kuumasinkityt pinnat käsiteltiin valmiiksi Siltera Oy:n maalaamossa Kalajoella käyttäen pohja- ja välimaalina Tikkurilan rautakiillepigmentoitua Temacoat GPL-S Primeria ja pintamaalina puolikiiltävää Temadur 50:ttä. Silta ja portaat maalattiin sinkkiepoksi-epoksiakryylipolyuretaaniyhdistelmällä, joka soveltuu erityisesti voimakkaassa ilmastorasituksessa olevien teräspintojen maalaukseen. Pohjamaalina oli Temazinc 77, välimaalina Temacoat GPL-S MIO ja pintamaalina puolikiiltävä Temadur 50.

Kaikki maalaustyöt konepajalla ja maalaamossa tehtiin suurpaineruiskutuksella, ja työmaalla käytettiin ruiskua, telaa tai sivellintä. Asennusvaiheessa ei tarvittu ylimaalauksia, ainoastaan paikkamaalauksia.

Leinelä valmistui lokakuussa 2013, lähes kaksi vuotta ennen Kehäradan avaamista. Asemaa varten valmistettiin ja pintakäsiteltiin yhteensä 370 tonnia terästä, ja maalattavaa pintaa oli kaikkiaan noin 4 000 m². Laadukkaan pintakäsittelyn ansiosta heinäkuussa liikenteelle avatun Leinelän aseman teräsrakenteet ovat sekä suojassa säältä että ilo silmälle.

Teksti: Meri Peltola

Muut kuvat Tikkurila Oyj (Myyrmäki)


Käytetyt tuotteet

Tikkurila-Luja-7-09L

Luja 7, pintamaali, himmeä

 

Betoni-, rappaus-, tasoite-, tiili-, lastulevy-, kipsilevy ja puukuitulevypinnoille sisätiloissa. Soveltuu sekä uusille että ennen maalatuille pinnoille.

Tuote on himmeä
Tuote soveltuu sisäseiniin Tuote soveltuu sisäkattoon Tuote on vesiohenteinen Työväline: tela Työväline: ruisku Työväline: sivellin
Tuotteen riittoisuus karkealla pinnalla
5
m2/l
Tuotteen riittoisuus sileällä pinnalla
8
m2/l
Yki-sokkelimaali

Yki Sokkelimaali

 

Betonisokkeleiden ja sementtivahvoilla laasteilla ylitasoitettujen betoni- ja harkkosokkeleiden maalaamiseen.

Tuote on täyshimmeä
Tuote soveltuu ulkoseiniin Tuote soveltuu sokkeliin Tuote on vesiohenteinen Työväline: tela Työväline: ruisku Työväline: sivellin
Tuotteen riittoisuus karkealla pinnalla
4
m2/l
Tuotteen riittoisuus sileällä pinnalla
6
m2/l
Temadur 50

Temadur 50

 

Suositellaan epoksi- ja polyuretaanimaaliyhdistelmien puolikiiltäväksi pintamaaliksi sään ja kemiallisen rasituksen alaisille pinnoille.

Tuote on liuoteohenteinen Työväline: ruisku Työväline: sivellin
Tuotteen riittoisuus karkealla pinnalla
9,3
m2/l
Tuotteen riittoisuus sileällä pinnalla
14
m2/l
Temacoat GPL-S MIO

Temacoat GPL-S MIO

 

Käytetään epoksi- ja polyuretaaniyhdistelmien pohja- tai välimaalina kohteisiin, joiden on kestettävä voimakasta sää- ja roiskerasitusta.

Tuote on liuoteohenteinen Työväline: sivellin
Tuotteen riittoisuus karkealla pinnalla
4,8
m2/l
Tuotteen riittoisuus sileällä pinnalla
10
m2/l
Temazinc 77

Temazinc 77

 

Käytetään voimakkaan sään ja ilmastorasituksen alaisten teräspintojen pohjamaalina epoksi-, akryyli-, kloorikautsu- ja polyuretaaniyhdistelmissä. Voidaan käyttää ilmastorasituksissa ilman pintamaalausta.

Tuote on liuoteohenteinen Työväline: ruisku Työväline: sivellin