Asunto Oy Kaupinpirtti - nuorekas viisikymppinen

Tampereella vanha kerrostalo sai Tikkurilan julkisivutuotteiden avulla aivan uuden ilmeen.

Tampereen Tammelaan on ilmestynyt uusi katseenvangitsija. Kalliolla seisoo kerrostalo, jonka taitetun valkoista pääväriä piristävät turkoosit ja tumman harmaat julkisivulevyt. Tummaan sokkeliin on ripustettu tumman harmaita laattoja. Parvekesivuilla on oranssia puupanelointia parvekkeissa, maantasakerroksessa sekä autotallin ovissa. Oranssi kertautuu myös suuressa ja mielenkiintoisesti muotoillussa räystään alaosassa.

Talo näyttää aivan uudelta ja modernilta, mutta itse asiassa sillä on ikää jo lähes 50 vuotta. Asunto Oy Kaupinpirttiin tehtiin viime vuonna peruskorjaus, jossa talon energiatehokkuutta kohennettiin muun muassa lisäeristyksen ja ilmalämpöpumppujen avulla. Samassa yhteydessä julkisivu laitettiin uuteen uskoon.

Vanha Kaupinpirtti noudatti tyypillistä 1960-luvun lopun tyyliä: ulkonäköä määrittivät valkoiseksi maalatut betonielementit.

Kohteen pääurakoitsijan IS-Yhtiö Oy:n työnjohtaja Jukka Heinisuon mielestä rakennuksen alkuperäistä tyyliä ei aina kannata noudattaa orjallisesti.

– Heti kun näin arkkitehdin suunnitelman rakennuksen uudesta ulkonäöstä, niin tiesin, että tästä tulee hieno. Myös esimerkiksi taloyhtiön väki ja kaikki projektiin osallistuneet olivat innoissaan.

Rypyt sileäksi uudella betoninkorjaustuotteella

Heinisuo kertoo, että Kaupinpirtin ”faceliftaus” tehtiin pala palalta, nosturin lavalta käsin.

– Kun kerrostalon vanha julkisivu oli puhdistettu, siihen kiinnitettiin uudet villaeristeet Finnseco Kuitulaastilla ja uppoasennetuilla Finngard STR U2G -kiinnikkeillä. Eristeen päälle tuli verkotuslaastikerros Finnseco Kuitulaastilla, sitten verkko ja pintakerros, joka tehtiin niin ikään Finnseco Kuitulaastilla.

Tämän jälkeen pinta käsiteltiin Finngard Silikonihartsimaalilla ja viimeisteltiin hiertämällä sen pintaan vaalea Finngard Silikonihartsipinnoite. Sokkelit maalattiin tummalla Finngard Silikonihartsimaalilla.

Parvekkeet paikattiin hiekkapuhalluksen jälkeen Tikkurilan uudella Finnseco KL + -korjauslaastilla. Uutuuden juju on se, että sama tuote toimii niin paikkauslaastina, korroosionsuojana kuin tartuntalaastinakin. Finnseco KL + -korjauslaastilla on tehty jopa parvekkeiden ylitasoituksia, mutta Kaupinpirtissä tasoituksiin ei ollut tarvetta. Uutuutta onkin luonnehdittu todelliseksi allround-laastiksi.

 – Tuotteen avulla saa valmista nopeammin, kun erillistä korroosiosuojalaastia ei tarvita. Lisäksi se soveltuu niin pieniin kuin isoihinkin paikkoihin, joten paikkauskierroksella tulee kerralla valmista.

Kaupinpirtin parvekelattioiden pinnoitteina on käytetty Novofloor 1-K Primer -pohjustetta ja Novofloor 1-K Elastic -pinnoitetta.

Sävyisä urakka

Rakennuksen uusitut puupanelit on käsitelty Tikkurilan Valtti Plus Kestolla, Super Color -sävyllä nimeltä Vene.

– Alkuperäisenä ajatuksena oli käyttää lämpökäsiteltyä puuta, joka ei vaadi pintakäsittelyä. Kun urakka oli jo käynnissä, niin muutimme suunnitelmia. Päädyimme Tikkurilan Valtti Plussaan. Se tarjosi juuri oikean värin ja halutun kestävyyden.

– Sävy miellytti yhtä lailla arkkitehtiä kuin taloyhtiönkin väkeä; se tuo julkisivuun omalta osaltaan elävyyttä. Heinisuon mielestä sana sävyisä sopii kuvaamaan itse asiassa koko urakkaa.

– Meillä oli hieno porukka koossa. Itselläkin motivaatio on aina huipussaan, kun pääsee tekemään poikkeuksellisen näyttävää kohdetta. Myös jälkeenpäin, kun kuljen Kaupinpirtin ohi, on varmasti kiva muistella, että tuota olen ollut itsekin tekemässä, Jukka Heinisuo miettii.

Teksti: Matti Välimäki
Kuvat: Jyrki Tienhaara, Matti KumpulainenKäytetyt tuotteet

valtti-plus-kesto-supercolor

Valtti Plus Kesto kuullote - UUTUUS

 

Lamellihirsi, sahatut ja höylätyt puupinnat,  kestopuupinnat ja lämpökäsitellyt puupinnat ulkona käyttöohjeen mukaan.

Tuote on puolihimmeä
Tuote soveltuu ulkoseiniin Tuote on vesiohenteinen Työväline: sivellin
Tuotteen riittoisuus karkealla pinnalla
4
m²/l
Tuotteen riittoisuus sileällä pinnalla
12
m²/l

Finnseco KL+ -korjauslaasti

 

Betonirakenteiden vaurioiden korjaus ulko- ja sisätiloissa. Pastamaisen koostumuksen ansiosta laastia helppo työstää ja muotoilla.

Ei vaadi erillistä tartuntalaastia. 

Tuote soveltuu ulkoseiniin

Finnseco Kuitulaasti

 

Käytetään eristerappausjärjestelmien liima-, verkotus- ja tasoituslaastina sekä betoni-, harkko-, levy- ja tiilirakenteiden tasoituslaastina.

Tuote soveltuu ulkoseiniin
Finngard_silikonihartsimaali_18L

Finngard Silikonihartsimaali

 

Betoni- ja lujien rappauspintojen ulkomaalaukseen.

Tuote on täyshimmeä
Tuote on vesiohenteinen Työväline: tela Työväline: ruisku Työväline: sivellin
Tuotteen riittoisuus karkealla pinnalla
4
m²/l
Tuotteen riittoisuus sileällä pinnalla
6
m²/l
Finngard_silikonihartsipinnoite_25kg

Finngard Silikonihartsipinnoite

 

Betonirakenteiden ja sementtivahvoilla laasteilla ylitasoitettujen betoni-, harkko- ja mineraalisten levypintojen pinnoitukseen.

Tuote on täyshimmeä
Tuote on vesiohenteinen Työväline: ruisku Työväline: teräslasta
Tuotteen riittoisuus karkealla pinnalla
1,5
kg/m²
Tuotteen riittoisuus sileällä pinnalla
3,5
kg/m²
Novofloor_1K_primer_3L

Novofloor 1-K Primer

 

Betonilattioiden pohjustamiseen ja pölynsidontaan. Soveltuu erityisen hyvin parvekelattioiden pohjustamiseen.

Vain ammattikäyttöön.

Tuote on täyskiiltävä
Tuote soveltuu sisälattiaan Tuote on liuoteohenteinen Työväline: tela Työväline: sivellin
Tuotteen riittoisuus karkealla pinnalla
4
m2/l
Tuotteen riittoisuus sileällä pinnalla
7
m2/l
Novofloor_1-K_elastic_6kg

Novofloor 1-K Elastic

 

Betoni- ja sementtilaastipintaisille lattioille, joissa vaaditaan joustavuutta, hyvää vedenpitävyyttä ja halkeamien silloittavuutta. Soveltuu erityisen hyvin parvekkeiden pinnoittamiseen. Ei suositella lattioille, joihin kohdistuu suuria mekaanisia rasituksia.

Vain ammattikäyttöön.

Tuote on puolihimmeä
Tuote soveltuu sisälattiaan Tuote on liuoteohenteinen Työväline: tela Työväline: teräslasta