tahra-120

TREND TRACKER


Trend Tracker

Ornamentti tulee

1.3.2011 12.02

Raju murros, jota tällä hetkellä elämme, antaa viitteitä ornamentin paluusta muotoiluun pitkään jatkuneen minimalistisen kauden jälkeen.

1900-luvun alun Arts & Crafts -liike loi modernille muotoilulle eettistä perustaa. Samalla tavalla ornamentin käyttö nykymuotoilussa saattaa luoda perusteita tulevaisuuden aikakaudelle, jossa fuusioteknologiat omaksutaan osaksi arkeamme. Esimerkiksi nanoteknologian ja tietokonegrafiikan kehittyessä tulemme näkemään kiinnostavia kolmiulotteisia ja funktionaalisia pintoja, joiden hyödyntämisessä vain mielikuvitus on rajana.

trend tracker 03 2011 1
(Jan-Erik Anderson)

Taiteilija Jan Erik Andersonin ja arkkitehti Erkki Pitkärannan yhteistyöprojekti ”Life on a Leaf” -talossa ornamentiikka on oleellinen osa tilaa. Se ottaa kantaa siihen, miten ornamentiikka kuuluu asumisen kokemiseen taiteellisena kokonaisuutena. Tilaan rakennetut energiapisteet, pesät, tuovat viihtyvyyttä ja iloa.

 

Arkkitehtuurissa ja muotoilussa on näkynyt viitteitä eloperäisten muotojen paluusta. Graafista betonia käytetään julkisivujen koristelussa, tekstiili poimuttuu Anne Kyyrö-Quinnin töissä aaltoileviksi äänenvaimentimiksi ja Tuukka Halosen Käpy-valaisimessa ohutviiluvaneri taittuu käpymäiseksi valonlähteeksi. Nykyiset taide- ja designmaailman vaihtoehtoisliikkeet ovat ammentaneet ITE-taiteesta, kierrätyksestä ja slow-tekemisestä. Esimerkiksi Jouko Kärkkäisen Metsurin kalusteet valmistetaan tilaustyönä lähiympäristön poistopuista. Ornamentiikka näkyy luksustuotteissa käsityötaidon elpymisenä.

trend tracker 03 2011_2
(Marimekko)

Rinne Niinikosken Marimekolle suunnittelemassa folklore-henkisessä Vappukukka-kankaassa yhdistyvät geometriset ja orgaaniset muodot.

 

Nykyornamentiikka ei palaa Arts & Crafts -ornamentiikan aikaan, vaan se kumpuaa modernista. Tietokoneohjelmat ovat tuoneet uudenlaisia mahdollisuuksia työstää kuvioaiheita, joissa luontoa kuvaavat aiheet saavat graafisen muodon. Moderni ornamentiikka ei rajaudu kehysten pidättämiin raameihin edeltäjänsä tavoin vaan on runsasta, rönsyilevää ja mielikuvitusta ruokkivaa. Silti lopputuloksena tavoitellaan harmoniaa, joka saavutetaan vastakohtien kautta. Siinä esimerkiksi kylmä perusväri kohtaa lämpimän ja kulmikas geometrisuus tavoittaa eloperäisen muodon. Moderni ornamentiikka suuntaa kehitystä toisenlaiseen elinympäristöön, jossa moderni ja ornamentiikka ovat yhtäaikaisesti läsnä. Luontoaiheisten kuvioiden ja kertovien muotojen avulla kohtaamme uudenlaisia aistikokemuksia. Ornamentiikkaa väitöskirjassaan tutkinut kuvataiteilija Jan Erik Anderson sanookin ornamentiikan tärkeimmän tehtävän olevan kertoa fantasian valtakunnasta, joka avaa mielemme maiseman.

 

Miten ornamentti näkyy sisustuksessa?

  • Modernin julkisivun sisällä orgaanisia muotoja
  • Mielikuvitusta ruokkiva ja aistikokemuksia herättävä
  • Vastakohdat, jotka muodostavat harmonian
  • Geometrisen muodon vastakohtana orgaaninen
  • Kylmän perusvärin vastakohtana lämmin väri
  • Sileän vastakohtana rosoinen
  • Kodikkuus ja sosiaaliset kohtauspaikat sisätiloissa
  • Luontoaiheet, eloperäiset ja kertovat muodot
  • Tarinat ja kertomukset
TrendTracker11_trofé2erst-billgren(Ernst Billgren)

TrendTracker_11_billgren(Ernst Billgren)

Taiteilija Erst Billgrenin mosaikkitöissä mennään sisään tarinoihin.


Palaa otsikoihin