tahra-120

SEASONAL INFUSIONS


Seasonal Infusions

Inspiroidu Odili Oditan Taiteesta

13.4.2011 10.28

Kiasman ARS 11 -näyttely käsittelee Afrikkaa nykytaiteessa.


Odili Oditan (1966 Nigeria/Yhdysvallat) teos Ajan kaari on maalattu Panoraama-tilan seinään ja kattoon. Maalauksen tekeminen suoraan olemassa oleviin tiloihin on tyypillistä hänen teoksissaan.


Odita on syntynyt Nigeriassa ja asunut Yhdysvalloissa lapsesta asti. Hän on kiinnostunut värien kulttuurisista merkityksistä ja Ajan kaaren upeat värit pohjautuvat hänen kokemuksiinsa ja havaintoihinsa eri puolilta maailmaa.


Installaatiotilaan tutustuminen paikan päällä on Oditalle tärkeä työvaihe, sillä pelkkä valokuva välittäisi tilasta puutteelliset tiedot; hänelle on olennaista havainnoida tilan suhteet, sen muuttuva valo ja se kuinka ihmiset kulkevat tilassa.


Valmiin teoksen värikylläisyys seinien ja katon monissa kiilamaisissa pinnoissa saa kävijän kokemaan tilan uudella ja kiinnostavalla tavalla. Se onkin yksi Odili Oditan tavoitteista hänen installaatioissaan.


ARS 11_Odita_Maalaus
kuva / Photo: Valtion taidemuseo / Kuvataiteen keskusarkisto / Petri Virtanen Finnish National Gallery / Central Art Archives / Petri Virtanen

 


Seinämaalaus elävöittää tilaa


Seinämaalauksella pystytään luomaan uniikki, juuri halutunlainen tunnelma sekä pieniin että suuriin tiloihin. Maali tarjoaa lähes rajattomat mahdollisuudet muutoksen toteuttamiseen, sillä väriskaala on valtava ja maalien eri kiiltoasteita sekä struktuuripintoja voidaan hyödyntää monin eri tavoin, eikä muodoille ole minkäänlaisia rajoituksia.


Ajan kaari -teos Panoraama-tilassa saa kävijän kokemaan hyvin konkreettisesti sen, kuinka suuri ja värikäs seinämaalaus muuttaa tilaa.

 Suuren seinämaalauksen toteuttaminen (Ajan kaari)


Kuvion siirtäminen seinälle ja kattoon


ARS 11_Odita mitat ja viivoitus
kuva / Photo: Valtion taidemuseo / Kuvataiteen keskusarkisto / Petri Virtanen Finnish National Gallery / Central Art Archives / Petri Virtanen

Seinästä oli tarkka mittapiirros, jonka mukaan kuvio siirrettiin.

Kaarevaan kattoon kuviot kohdistettiin silmämääräisesti ja sen jälkeen niiden viivoitukset tehtiin mittatarkasti. Viivat kohdennettiin mitattuihin pisteisiin laserilla ja merkattiin ritsilangalla.

Tässä kohteessa ei käytetty projisointia, joka on toinen mahdollinen tapa siirtää kuvio seinälle.

 


Kuvion maalaus


ARS 11 Odita teippaus ja maalaus
kuva / Photo: Valtion taidemuseo / Kuvataiteen keskusarkisto / Petri Virtanen Finnish National Gallery / Central Art Archives / Petri Virtanen

Kuvion rajat on teipattu ja maalattu yksittäin Harmony-maalilla pientä telaa käyttäen. Mitä epätasaisempi pohja on, sitä haastavampaa on saada maalialueen rajasta siisti. Teipit poistetaan mahdollisimman pian maalauksen jälkeen. Maalarit ovat siistineet osan värirajoista siveltimellä teippien poiston jälkeen. Ajan kaari -teoksen maalaamisesta vastasi 4-6 maalaria kerrallaan.

Katso video "Näin syntyi teos Ajan kaari".Palaa otsikoihin